СВЕТА МУЧЕНИЦА АНИСИЈА; ПРЕПОДОБНА ТЕОДОРА

12.јануар (30.децембар)

Житије светих из Пролога Св. Николаја Велимировића                 

2019. година

КАЛЕНДАР

Дан

Нови

Стари

Субота

12. јануар

(30.децембар)

 

        БОГ ЈОЈ ДАДЕ СВОЈЕ БЛАГОДАТИ ДА ЊЕГА МОЖЕ ПОСТРАДАТИ. Света мученица Анисија. Рођена у Солуну од родитеља угледних и богатих, и васпитана у вери Христовој. Оста рано сироче, и сва се предаде богомислију и молитви у дому своме. Одушевљена љубављу Христовом често говораше: ,,О лажни животе младих, јер или саблажњаваш или се саблажњаваш. Боља је старост, но, ах, туга ме обузима због дужине времена, која ме дели од небесних“. Потом продаде све своје имање и раздаде нишчим, а сама живљаше од труда руку својих.

 

       Држаше строги пост, спаваше врло мало и непрестано сузе пролеваше на молитви. Када би је сан савлађивао, она говораше себи: ,,Опасно је спавати када непријатељ мој бди“. У то време издаде опаки цар Максимијан проглас, да свак може убити хришћанина где га види и сретне, без суда и осуде. Једном изађе ова света девојка на улицу, да иде у цркву. Тог дана беше незнабожачки празник сунца. Неки војник виде је красну у лицу, па јој приђе с нечистом жељом и упита је за име. Она се прекрсти крстом и рече му: ,,Слушкиња сам Христова, и идем у цркву“. Када јој дрски војник приђе ближе и поче јој безумно говорити, она га одгурну и пљуну му у лице. Војник је удари мачем испод ребара и прободе. Пострада ова света девица 298. године и би од хришћана чесно погребена, а од Бога у Царству небеском венцем славе увенчана. Над њеним гробом би подигнута црква.

 

Тропар (глас 4):

Овчица Твоја Исусе, Анисија, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

 

               Преподобна Теодора Цариградска. Монахиња и послушница Св. Василија Новог (видети 26. марта). По смрти јавила се Св. Григорију, ученику Василијевом, и описала му свих 20 митарстава, кроз које је душа њена прошла, док није помоћу молитава св. Василија ушла у вечни покој. Представила се 30. децембра 940. године.

 

        Свети апостол Тимон, један од седамђакона ( Дела ап. 6, 5) и од Седамдесет апостола. Постављен за епископа батрског у Арабији, он проповедаше Јеванђеље и претрпе многе муке од незнабожаца. Би бачен у огањ, но оста неповређен. Најзад сконча распет на крсту и пресели се у Царство Христово.

 

        Преподобна Теодора Кесаријска. После многих подвига у манастиру Св. Ане мирно се упокојила 755. године.

 

        Преподобни мученик Гедеон. Пореклом Грк од врло бедних родитеља. У младости насилно потурчен. Раскајан одбегне у Свету Гору, где у манастиру Каракалу прими монашки чин. Жељан мучеништва за Христа, он узе благослов од свог духовника и оде у оно место где се и потурчио беше, и јавно пред Турцима исповеди веру Христову и наружи Мухамеда као лажног пророка. Турци му обријаше главу, метнуше наопако на магарца и водише кроз град. Но он се радоваше тој порузи ради Христа. После му одсекоше секиром све прсте на рукама и ногама, као негда Св. Јакову Персијанцу (27. нов.), и најзад га бацише у нужник где предаде душу своју свету Богу, 1818. године у месту Турнову у Тракији. Чудотворне мошти почивају му у цркви Светих Апостола у селу Турнову, а један део моштију налази се у манастиру Каракалу.

 Бога моли света Анисија

Све клечећи и сузе лијући:

-       О Исусе, Боже и Господе,

Источниче живота бесмртног,

Сокровиште нетрулежних блага,

Помози ми Боже, помози ми,

Да до смрти останем девојком,

Ко девојка да се упокојим

И Твојега Царства удостојим,

Дај ми, Спасе, Твоје благодати,

Да за Тебе могу пострадати,

Да за Тебе ја жртвујем себе,

Желим бити жртвом своме Богу,

О помози, што желим да могу!

Бог услиши деву Анисију,

И даде јој Своје благодати,

Да за Њега може пострадати.

Сад у рају света Анисија

Као звевда међ звездама сија,

Као ангел међ ангели блиста

Молећ за нас бесмртнога Христа.

 

 РАСУЂИВАЊЕ

 

            Ево још два примера, како Бог милостиви помаже у невољи оне који се с вером у Њега надају. Блажена Теодора Кесаријска беше рођена у великашкој кући и дата у  манастир Св. Ане на васпитање. Теодора се не само васпитаваше него и подвизаваше спремајући се да прими чин монашки. Цар Лав Исавријанин силом је извуче из манастира и обручи за једнога свога војводу. Теодора се противљаше браку свом душом, али беше немоћна као јагње у вучјим шапама. Она туговаше у срцу непрестано се Богу мољаше, да је Бог не остави. И на сами дан венчања, када гости пироваху, изненадно дође вест цару, да су Скити напали његову царевину. Цар нареди томе свом војводи, да одмах с војском иде против Скита. Војвода оде, и више се не врати, јер погибе у рату. Тако се Св. Теодора ослободи помоћу Божјом, и као чиста девојка опет врати у свој манастир, где се замонаши и као монахиња прослави необичним подвигом својим.

            Други пример. У манастиру ,,Неусипајушчих“ беше једне гладне године велика оскудица. Свети  Маркел игуман дочека једнога дана неке сиромахе и угости их, па им још хтеде дати и новаца за пут. Упита Маркел економа манастирског, колико има свега новаца. Економ одговори: десет сребреника. Игуман нареди, да свих десет сребреника да тим сиромасима. Економ не даде свих десет сребреника него девет, а један задржа за потребе манастира. И беше економ врло забринут за манастир, јер беше крајња оскудица. У томе изненадно посети манастир неки богати човек и донесе игуману 90 таланата злата. Тада видовити Маркел дозва економа и рече му: ,,Ево, Бог је хтео преко овог благочестивог човека да нам пошаље 100 таланата, но како си ти преслушао мене и задржао један сребреник, због тога нас свеопшти Промислитељ лиши десет таланата“.

 СОЗЕРЦАЊЕ

 Да созерцавам сабор (лик) подвижника, девственика и девственица и то:

  1. како се они из љубави према Христу одрекоше свега и предадоше драговољном трпљењу,
  2. како победише себе, свет и ђавола, истрајном трпељивошћу,
  3. како сад ликују у Царству Христовом и нас својим молитвама помажу.

 

БЕСЕДА

о царству светитеља

 Али ће светитељи Вишњега преузети царство и

 држаће га на вијек и до вијека (Данил 7, 18)

           Понижени и потлачени у царствима земаљским, светитељи, вечно ће царовати у Царству Небеском. Последњи на земљи, они ће се као први веселити на небу. Гладни и жедни и боси и голи у царствима пролазним, они ће бити као царски синови, насићени и обучени у царске одеће у царству непролазном. Туђини у царствима трулежним, они ће бити господари у царству свом, у царству нетрулежном. То је последње царство, и управо једино, које се може назвати царством. Друго је све пролазност, привремена школа, обмана и сујета. За вечно царство светитеља регрутују се на земљи грађани из свих царстава земаљских и из свих времена. То су синови и кћери Христа  Спаситеља, деца Бога живога. Они од њих, који су се преселили из овог живота у онај, и сада царују, но још није показана сав блесак и сва величина царства светитеља. То је царство вечно Христа Бога нашега. Томе царству неће бити ни смене ни краја на вијек и до вијека.

          О Господе Исусе, Стројитељу царства светитеља, смилуј се и на нас грешне и припреми нас за вечито царство светитеља Твојих. Теби слава и хвала вавек. Амин.

 

Св. Николај Велимировић, Пролог, 12. јануар 2019 / 30. децембар 2018. године

Припремио, Златко Перић

Погледајте и: