ПОДВИЖНИЧКЕ ПОУКЕ, ПРЕПОДОБНИ ЈЕФРЕМ СИРИН

9.фебруар (27.јануар)

 

     РЕЋИ ЋУ САДА НЕШТО И О СТРАСНИМ ПОМИСЛИМА, ПОМОЋУ КОЈИХ СЕ ИЗВРШУЈЕ СВАКИ ГРЕХ. Порочних помисли има осам: стомакоугађање, блуд, среброљубље, гнев, туга, униније, таштина и гордост. Да ли ће нас све ове помисли узнемиравати или не - није у нашој вољи. Међутим, да ли ће оне у нама пребивати или не, и да ли ће побуђивати страсти или не - у нашој је вољи.

      И једно је - прилог [приступање], друго - спајање, друго - страст, друго - борба, друго - слагање, које прети да пређе у дело и које му је слично, а друго, опет - поступање по страсти, и друго - поробљење.

    Прилог јесте проста помисао коју подмеће непријатељ, например: "Учини то и то", као што је непријатељ рекао Христу Богу нашему: Реци, да камење ово постану хлебови (Мт.4,3). И то, као што је речено, није у нашој вољи.

    Спајање је примање помисли коју нам подмеће непријатељ, бављење са њом и разговор сједињен са задовољством. Оно зависи од нашег произвољења.

     Страст је навика на помисао коју нам подмеће непријатељ, настала као последица спајања. Она је постојано размишљање и маштање о њој.

     Борба је међусобно противљење помисли и ума, која води или истребљењу страсти (тј. помисли), или слагању на страсну помисао, као што говори апостол: Тело жели против Духа, а Дух против тела; а ово се противи једно другоме (Гал.5,17).

     Поробљење је принудно, невољно занимање (са помисли) срца које је савладано предубеђењем и дуговременом навиком.

     Слагање је изјављивање у помисли сагласности на страст, а поступање по страсти је само дејство по слагању са страсном помисли.

     Онај ко својим противречењем и чврстином у самом почетку одбија од себе прво, тј. прилог, одједанпут пресеца и све остало.

Извор: ДОБРОТОЉУБЉЕ
           ПРЕПОДОБНИ ЈЕФРЕМ СИРИН - ПОДВИЖНИЧКЕ ПОУКЕ

Припремио: Златко Перић

 

Погледајте и: