УЧЕНИЦИ ВЕРОНАУКЕ У СУСРЕТУ СА РОЂЕЊЕМ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА

Божић је најрадоснији хришћански празник којим се обележава Христово рођење. Њиме се испуњава дуго најављивани долазак Спаситеља који  су пророковали сви велики пророци. Исајиа каже : „Јер нам се роди дете , Син нам се даде , коме је власт на рамену, име ће му бити : Дивни Саветник, Бог Силни, Отац Вечни, Кнез мира “.

Славећи Христов рођендан ми се сећамо светог дана када је Бог постао човек како би нама људима показао пут до Раја. Бог се понизио да би човека узвисио. Од тада је Бог са нама и ми смо Божији. Тада је започела нова ера, ера хришћанства, ера спасења, која траје већ 2014 година.

 

   Када се Христос родио, на Истоку се појавила звезда која је мудрацима показала пут како би се поклонили Сину Божијем. Та ће звезда и овог 7. јануара сијати у срцима православних хришћана како би нама показала пут до Бога. Мудраци Христа нису нашли у свили и кадифи, већ у пећини која је служила као штала. То нам говори да Бога треба тражити у стварима малим, обичним,  свакодневним.

   На овај велики празник ми се поздрављамо речима : „ Мир Божији, Христос се роди “. Својим доласком на земљу Христос је измирио човека са Богом. Сећајући се тог радосног догађаја ми на Божић творимо мир, како у сопственим душама тако и са другим људима. Тога дана ми опраштамо једни другима заборављајући сваку свађу и неслогу. Свака кућа је испуњена радошћу, весељем и љубављу.

  Српски народ има веома богате обичаје везане за Божић. Дан Христовог рођења чека се на Бадње вече 6. јануара. У кућу се уноси слама како би се оживео амбијент штале у којој је рођен Христос. Поред Крсне славе коју има свака породица, Срби Божић празнују и као славу свих породица. Тада цела породица мора бити на окупу како би у миру, слози и весељу прославили Христово рођење.

На овај свети и најрадоснији дан ми се поздрављамо великим хришћанских поздравом   : „ Мир Божији, Христос се роди - ваистину се Христос роди! “.

 Стефан Бабић, ученик треће године убске Гимназије