У ВРЕЛУ ОРГАНИЗОВАН ЗАЈЕДНИЧКИ ЧАС ВЕРОНАУКЕ

У ОШ „Рајко Михаиловић” у Врелу 18.9.2018. године организован је заједнички час веронауке са осталим видовима наставе. Час је одржан под темом „СИЛНЕЕ СМЕРТИ МОЛИТВА” (МОЛИТВА ЈАЧА ОД СМРТИ).

Уђите и на дну чланка погледајте детаље са часа!

Наставно особље и вероучитељ, јереј Марко Рафаиловић, сабрали су ученике од III до VIII разреда на заједнички час под темом „СИЛНЕЕ СМЕРТИ МОЛИТВА” ( МОЛИТВА ЈАЧА ОД СМРТИ).

Руска државна телевизија емитовала је документарни филм у коме се објашњава значај,јачина и снага молитве на човечији живот, као и стање мозга приликом молитве. Први у свету, руски научници направили су значајан корак у овој области. Научник Ендрју Њуберг, неуролог са унивезитета Томаса Џеферсона, спроводи технику „Једнофотонска комјутеризована томографија“ у којој „слика“ мозак током молитве. Валериј Сљозин 1986. године први је у свету забележио ЕЕГ свештеничког мозга и доказује да током искрене молитве ишчезава активност мозга тј. активност мозга се снижава десет пута и настају „брзе“ фреквенције. Тако код деце мозак је на стању 4 Hz . Мозак одраслог човека у будном стању ради на фреквенцији око 12 Hz, али тај исти мозак, током молитве, снизи се на стање 3 Hz. Професор Велериј сматрао је да је то немогуће и све их је задивило у институту што мозак тј. свест бебе ради на 3 Hz, а све се то уклапа и у научном смислу са речима Спаситеља „Будите као деца и бићете спасени“. Тим речима, како објашњава професор, је кључ дат човечанству од Спаситеља и свако га може користити за своје спасење. Молитва враћа човека у преисконску фреквенцију када је човек живео у јединству са Богом.

У задњем делу мозга код „молиоца“ пада активност паријеталног дела мозга (део мозга који је одговоран за осећање себе као индивидуе, као и за орјентацију човека у простору). Научници закључују да у тренутку дубоке молитве тај део се искључује, престаје човек да себе схвата као личност и у том тренутку стапа се са „универзумом” тј. Богом. Научници доказују да такво понашање мозга потврђује да смо створени такви у ком је неопходан услов мозга да ради на тај начин.

Током документарног филма показани су и примери излечења деце од руског светитеља Луке Војно Јасенецког који је био кримски епископ и хирург.

У другом делу документарног филма научници показују повезаност и јачину молитве са “вишњом силом“ тј. Богом. Јачину молитве научници огледају током катастрофе неизмерних пожара 2010. године када је патријарх московски и све Русије Кирил служио молебан и позвао све верне да учине исто, тада се на пољу појавио схимонах Илиј, духовник патријарха Кирила. Руски народ њега назива „старцем“ што је посебно звање и част и вера у праведникову молитву на коју ће се Бог брзо одазвати. Било је мноштво народа и камера и нико није ни веровао да ће се у средини претоплог и спарног дана излити толика киша. Овај призор задивио је ученике и наставнике школе у Врелу. Познати руски глумац Евгениј Миронов који је глумио Достојевског сведочи о многим делима и молитви за свој народ старца Илије из манастира Оптине Пустиња.

Ученици и наставно особље продужили су дискусију и час веронауке на други школски час разговарајићи о делима молитве и личним искуствима. Сабрање се завршило са жељом за новим часом и безброј питања о делима молитве и Божије милости.

 

Ана Илић, професор разредне наставе

Објаву припремио:

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика