У СУСРЕТ ВАСКРСУ

 У ОШ „Рајко Михаиловић“ у Бањанима у Цветну недељу, 16. aприла 2019. године одржана је тринаеста креативна радионица из верске наставе, под називом „У сусрет Васкрсу“.

 

.

Поред ученика матичне школе са својим учитељима и наставници, манифестацији су овогапута присуствовали и ученици из: Вуконе, Кожуара, Тулара, Врела, Калиновца, Бразовице, Новака и Сувог Села које припада школи „Јован Цвијић“ Дебрц, као и будући прваци из три подручне школе. Укупан број ученика на сабрању био је 243. У име епископа Милутина свим присутнима обратио се архијерејски намесник тамнавски протојереј Станиша Ђокић: У име Оца и Сина и Светог Духа, драга браћо и сестре, часни оци, поштована директорко и наставници, драга децо, ја вам преносим благослов и поздравнашег епископа Милутина. Видим данас овде препуну салу вероученика, сви до последњегучите спасоносну веронауку која вам помаже да одрастете у праве хришћане који ће битина понос цркви, отаџбини и својим родитељима. Господ Исус Христос каже: „Пустите децу и не браните им да долазе к мени , јер таквих је Царство небеско.“ Данас сте ви вашим трудом и радом заједно са својим учитељима прави причасници Светог Јеванђеља на делу, показујете и узвраћате љубав Оцу нашем на небесима који воли људе, и који је из велике љубави послао Сина свога Господа нашег Исуса Христа да покаже спасоносни пут који нас води у вечну и непролазну заједницу са Богом. Ваше залагање изражава хвалу Богу, хвалу нашој мајци цркви. Видим прегршт веома лепо украшених јаја, чуо сам предивно појање Богу кроз песме нашег Лелићког Златоуста, певали сте о нашем распетом Косову и Метохији и све ово показује да сте прави православци и светосавци. Хвала још једном свима, директорки, наставницима, уметнику Жељку Васићу и вероучитељу. Наставите овако, живи и здрави били на много година, Христос васкрсе!

Током манифестације хор вероученика отпевао је духовне песме Светог владике Николаја Велимировића, као и родољубиве песме о Косову и Метохији. Специјални гост манифестације био је познати поп певач, Жељко Васић чију су песма отпевала деца, а која говори о хришћанским вредностима и људским односима. Овом приликом уметник је рекао : Ја нисам веровао да оволико деце може један вероучитељ и једна школа да окупи око једне идеје Васкрсења Христовог, велике школе по Београду и другим местима могу овим људима и деци да завиде и да нешто од њих науче. Деца су прекрасна, као праве пчеле раде и стварају, нико се не љути, деца певају. Ја сам више него одушевљен. Хвала свима, хвала Богу што сам доживео овако нешто искрено и чисто.“

Велики дародавац поклона и награда за децу већ пуних тринаест година је „Светосавско звонце“ које је и овога пута даривало 30 награда за најмлађе учеснике. Директорка школе, Весна Васић у име школе доделила је награде у виду књига које носе назив „Васкршњеприче“ за најбоље осликана и украшена јаја.

У слободној техници украшавања победници су : Андреа Брековић из Калиновца, Софија Петронић из Сувог Села, Марија Станић из Тулара. У категорији „восак“ победници су Матеја Лукић из Кожуара, Андријана Марковић из Калиновца, Сара Илић, Лука Бојић, Василије Рикановић, Велибор Јуришић и Николина Марјановић из Бањана.

За групни рад награђени су ученици 2. разреда из Бањана који су осликали десет јаја под називом „Весела дружина“. Најмаштовитије јаје дело је Теодоре Лазаревић из Вуконе, а ученици предшколског узраста добили су специјалне поклоне од „Светосавског звонцета“.

Професор разредне наставе,

Ана Гајић

 

Објаву припремио;

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика