СВЕТИ НИКОЛА КРОЗ РАДОВЕ УБСКИХ ОСНОВАЦА

Свети Никола је најбројнија слава у нашем народу. Ученици веронауке се посебно радују дану када празнујемо једног од највећих хришћанских светитеља, Светог Николу Мирликијског Чудотворца. С тога вам са задовољством представљамо радове ученика убске ОШ "Милан Муњас" из Уба.

 

СЛАВА СВЕТИ НИКОЛА

 

Свети Никола је слава највећа, 

ДОМАЋИНЕ СРЕЋНА ТИ СЛАВА!

 

Светац ти си наш највећи,

зато те славимо у љубави и срећи.

 

Ти си децу волео много,

зато си свима тајно помагао.

 

Тајно си поклоне крио,

зато те нико није заборавио.

песму написаола: Нађа Мијатовић, ученица VI2

убске ОШ "Милан Муњас"

 

 

СВЕТИ НИКОЛА 

 

Родио се некад давно,

земљом овом ходао славно.

Од малена учен био,

како би добре ствари радио.

 

Учио је народ доброти,

Божијим заповестима.

Свим људима помагао,

и у вери и у новцу.

 

Штитио је морепловце,

студенте и трговце.

Обилазио сиромашне и болесне,

поклоне тајно свима делио је.

 

Сиромашне на првом месту стављао,

 а деци са осемхом тајно поклоне давао.

Зато данас многе цркве, 

њему су посвећене.

 

Многе породице данас,

славе као своју крсну славу,

тог дана моле свеца,

да им породица буде срећна.

 

песму написале: Тамара Марковић и Ива Илић, ученица VI2 убске ОШ "Милан Муњас"

 

лик Светог Николе нацртали: Лена Јевтић VI2, Лана Гајић VI2, Алeксандра Мијатовић VI3, Милица Петковић VI1, Немања Урошевић VI1

 

СВЕТИ НИКОЛА

 

Свети Никола је рођен у граду Патар у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне. Као мали показивао је несвакидашњу доброту. Када је одрастао, његов стриц му помаже да буде свештеник града Мира. Николини родитељи су били веома богати, али након њихове смрти сво имање је поделио сиромашнима. Након смрти његовог стрица, изабран је за архиепископа мирликијског. Поучавао је народ у вери, обилазио болесне, тешио жалосне а грешнике враћао на прави пут. Цар Диоклецијан га је бацио у тамницу, у којој је провео много година све до доласка цара Константина. Помагао је морнарима на њиховим путовањима, молећи Бога да се облаци разиђу и буре утишају.

Има много прича у којима је Свети Никола помагао људима. Једна од њих је кад је завладала велика глад у Ликији, када се Свети Никола у Италији обратио једном трговцу да довезе брод пун жита. Тако је град Мир спасо од глади. Био је вешт дипломата, невине осуђенике спашавао од сигурне смрти. Желео је да кроз своје помагање људима остане анониман, нпр. стављао је људима новац у џепове а да то они нису ни знали. Посећивао је нођу људе којима је требао новац и поред главе га остављао. На основу историсјке, истините личности и онога на који начин је Свети Никола чинио добра дела, настала је легенда о тзв. Деда Мразу. СВети Никола је веома поштован у нашем народу и једна од највећих слава.  

текст написала: Луција Рогић, ученица VI2

 

Објаву припремио:

Растко Алимпијевић, вероучитељ