МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Поводом почетка нове школске године, у недељу 08. септембра 2019. године, у храму Вазнесења Господњег у Убу, након Свете Литургије, служен је молебан и чин Призива Духа Светог за благословену и плодоносну наступајућу школску годину.

Свету Литургију служио је старешина убског Храма протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић. По благослову Његовог Преосвештенства Епикопа ваљевског Г. Милутина, убски храм је посебно позвао ученике, просветне раднике, оне који уче и који их уче, родитеље и сав благочестиви народ Божји. На Светој Литургији сабрао се велики број верног народа, мноштво омладине, ученика, студената, деце школског и предшколског узраста. сагласно речима Господа Исуса Христа ,,Пустите децу нека долазе к мени, и не браните им, јер је таквих Царство Небеско“ (Мт. 19, 14).

На данашњем чину Призива Духа Светог сви присутни помолили су се Господу Богу и Творцу нашему „да пошаље на ове ученике духа мудрости и разума, да им отвори ум и уста, те просвети срца њихова ради примања васпитања добрих наука; да усади у њихова срца почетак мудрости, божанско страхопоштовање, просвети њихов ум да се уклања од зла и чини добро;“  као и да ђацима „отвори срца, умове и уста“ да приме силу Његовог закона „и да са успехом науче све корисне науке које им се предају“ у славу Пресветог Имена Његовог, за лично и свеопште спасење, али и родитељима на понос и радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист и напредак. 

По завршетку молебана, прота Драган Алимпијевић обратио се свим ученицима, наставницима и родитељима пожелевши им благословен почетак нове школске године, да им Господ подари моћи и снаге да издрже на овом путу знања, да градиво успешно савладају и да Господ у њихова срца усади љубав, подсетивши притом присутне на важност духовног васпитања и доласка деце у цркву, као и Светог Причешћа, које је темељ и основа хришћанског васпитања.

 

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика