КВИЗ "ПРАВОСЛАВНА СЛАГАЛИЦА" У ТАМНАВСКОМ НАМЕСНИШСТВУ

УЧЕНИЦИ ОШ „МИЛАН МУЊАС“ ПОБЕДНИЦИ КВИЗА „ПРАВОСЛАВНА

СЛАГАЛИЦА“ У ТАМНАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

 

 

Квиз „Православна слагалица“, одржан у петак 18. новембра (на дан Преподобномученика Галактиона и Епистима) на Убу, у ОШ „Милан Муњас“, окупио је екипе из шест основних школа Тамнавског намесништва, по благослову Епископа ваљевског Г. Исихија. Знање из веронауке показали су ученици ОШ „Милан Муњас“, ОШ „Рајко Михаиловић“ из Бањана, ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца, ОШ „Душан Даниловић“ из Радљева, ОШ „Димитрије Туцовић“ из Јабучја и ОШ „Свети Сава“ из Памбуковице.

У реализацији игара учествовали су јереј Далибор Чкојић, секретар Епархијског одбора за веронауку и ђакон Драган Станојевић, аутор квиза. Пре почетка такмичења чуле су се речи Молитве Господње „Оче наш“, након које је водитељ квиза ђакон Драган Станојевић објаснио ученицима правила квиза.

Ученици су били врло мотивисани да покажу знање које су стицали годинама на часовима веронауке, али и протеклих недеља, спремајући се са својим вероучитељима: свештеником Стефаном Радовановићем и вероучитељем Растком Алимпијевићем (ОШ „Милан Муњас“), свештеником Александром Мандарићем који је спремао екипу из Јабучја, вероучитељима Николом Василићем и Марком Филиповићем из основних школа у Бањанима и Радљеву, вероучитељем Илијом Јокићем из памбуковачке школе и вероучитељком Маријаном Додовић која је спремала екипу лајковачке основне школе.

Већ након прве игре „Слагалица“ поједине екипе биле су у предности, али након игара „Мој број“ и „Спојнице“ резултат појединих екипа био је изједначен. Затим је уследила игра „Ко зна зна“. Сви такмичари су показали одлично знање, али су бржим размишљањем у игри „Занимљива веронаука“, екипе ОШ „Милан Муњас“ из Уба и ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца успеле да се пласирају у финале квиза. Након последње игре „Асоцијација“ победници квиза постали су ученици ОШ „Милан Муњас“ из Уба – Марија Дудић (капитен екипе), Ружица Панић и Миљан Станојевић.

Знање које су деца показала је било на високом нивоу, што је показала игра „Ко зна зна“ где се први пут десило да су сва деца одговорила тачно, да нису користила помоћ пријатеља. После две године паузе, са благословом његовог Преосвештенства, Епископа ваљевског Г. Исихија, квиз знања „Православна слагалица“ је почео поново да се одржава у школама у целој нашој епархији. Показало се да су игре спретности, вештине и брзине усналажењу направиле ту разлику. После полуфиналног дела, победник сваког намесништва ће учествовати на финалном такмичењу које ће се одржати у Ваљеву, 12. децембра – навео је јереј Далибор Чкојић.

Јереј Далибор Чкојић истакао је да знање које су показали такмичари потиче од жеље ученика да науче о својој вери, али и рад вероучитеља који је на високом нивоу и додао да је у овом делу епархије највећи број деце који похађа верску наставу.

Д. Капларевић

Објавио:

Растко Алимпијевић, вероучитељ