ДАНИ АНЂЕЛА У БАЊАНИМА

У ОШ Рајко МИхаиловић у Бањанима одржана је традиционална креативна радионица верске наставе „Дани Анђела“, на којој су ученици имали задатак да служећи се разним материјалима и ликовним техникама, а пре свега маштом и емоцијом, пренесу своје виђење властитог Анђела чувара.

   Према речима директорке школе Весне Вуковић, услед актуелне епидемиолошке ситуације, радионица је организована у скраћеном обликв у складу са прпорукама, како се не би прекидао њен континуитет. За разлику од предходних година, как је сабрање окупљало преко 200 ученика из матичне школе и издвојених одељења, овога пута учествовало је педесетак основаца нижих разреда и предшколци из Бањана. Да не бисмо правили велику разлику међу нашим најмлађим ученицима, донели смо одлуку да у сваком разреду наградимо по једног најкреативнијег ученика. Предшколска група награђена је за групни рад, међу ученицима првог разреда најбољи је био Милана Ђорђевић, од другака Урош Ђековић, међу трећацима се истакао Урош Рафаиловић, а од четвртака Немања Димитријевић.

  Сви награђени аутори од школе на поклон су добили по књигу из области дечије књижевности-каже директорка. Идејни творац креативне радионице је бањански вероучитељ дипломирани теолог Марко Рафаиловић,свештеник. Уз подсећање да се ово сабрање одржава преко деценију и по, напомиње да је од давнина анђео симбол доброте, духовне чистоће, вере и љубави. У предходним годинама гости наше радионице били су познати песници, писци и музичари који су желели да потпомогну дечје стваралаштво у православљу доброте и милости Божије, као и надлежни Архијереј Балаженопочивши Милутин. Деца осликавају анђеле онако како их доживљавају ,по православној иконографији, истовремено уче да треба да воле једни друге, да прихватају људе без обзира на њихове разлике.

  Када сам осмишљавао радионицу ,нисам хтео да се зове Дан Анђела јер би то био временски ограничавајуће, као да ми славимо анђеле и доброту у једном дану , а остале дане можемо да се понашамо другачије. Не, радионица носи назив „Дани Анђела“ како би указала на то да је целог живота неопходно да у себи растемо , постанемо бољи и вреднији, непрестано будемо добри ,ширимо љубав и поштујемо друге, да достигнемо људско достојанство које нас води у Царство Божије и вечну заједницу са Богом, поручио је вероучитељ Марко Рафаиловић,свештеник.

 

Новинар Драгана Недељковић

 

Објавио:

Растко Алимпиjевић, вероучитељ

Погледајте и: