БЛУДНИ СИН КАО ТЕМА ЛИКОВНХ РАДОВА УБСКИХ ОСНОВАЦА

Блудни син је јеванђелска прича која је протекле недеље била једна од тема на часовима веронауке. Ова прича се чита у цркви у дане када верни почну да се припремају за Велики Васкршњи Пост, за време покајања. Свето Јеванђеље нам нигде боље не открива суштину покајања него управо у овој причи.                                                            

На основу ове приче можемо закључити да се покајање јавља из нашег сазнања да смо се отуђили од Бога и из наше радости због сазнања да опет можемо бити у заједници са Богом, јер ће Бог увек радосно прихвати наше кајање и повратак Њему. С тога су нам ученици ОШ "Милан Муњас", својим ликовним радовима, лепо приказали суштину ове приче, тј. повратак непослушног сина своме Оцу, тј. Богу. Радове су урадили: Анђела Вишић VIII1, Софија Ђукић VIII1, Јована Ковачевић VII3, Анђела Петровић VII5, Анастасија Перишић VII1, Жељана Пршо VII1, Софија Живић VII2, Милош Тодоровић VII2, Ирена Драгићевић VI3, Душан Ивановић VI1.

                                                          На дну чланка погледајте прелепе радове наших основаца!

 

“Човек неки имађаше два сина, и рече млађи од њих оцу: Оче, дај ми део од имања што припада мени. И он им подели имање. И после неколико дана покупи млађи син све своје, и отиде у земљу далеку, и онамо просу имање своје живећи развратно. А кад потроши све, настаде велика глад у земљи оној, и он поче оскудевати. И отишавши приби се код једнога житеља оне земље, и он га посла у поље своје да чува свиње. И жељаше напунити трбух свој рошчићима које свиње јеђаху, и нико му не даваше. А кад дође себи, рече: Колико најамника у оца мојега имају хлеба и сувише а ја умирем од глади! Уставши отићи ћу ову својему, па ћу му рећи: Оче, сагреших небу и теби, и више нисам достојан назвати се сином твојим – прими ме као једнога од најамника твојих. И уставши отиде оцу својему. А кад је још подалеко био, угледа га отац његов и сажали му се, и потрчавши загрли га и пољуби. А син му рече: Оче, сагреших небу и теби, и више нисам достојан назвати се сином твојим. А отац рече слугама својим: изнесите најлепшу хаљину и обуците га, и подајте му прстен на руку и обућу на ноге. И доведите теле угојено те закољите, да једемо и да се веселимо. Јер овај син мој беше мртав, и оживе; и изгубљен беше, и нађе се. И стадоше се веселити. А син његов старији беше у пољу, и долазећи, кад се приближи кући, чу певање и играње. И дозвавши једнога од слугу питаше: Шта је то? А он му рече: Брат твој дође; и отац твој, закла теле угојено што га је здрава дочекао. А он се расрди и не хтеде да уђе. Тада изиђе отац његов и мољаше га. А он одговарајући рече оцу: Ето служим те толико година и никад не преступих заповест твоју, па мени никада ниси дао ни јарета да бих се провеселио са пријатељима својим. А кад дође тај твој син, који је расуо имање твоје са блудницама, заклао си му теле угојено. А он му рече: Чедо, ти си свагда са мном, и све моје јесте твоје. Требало је развеселити се и обрадовати се, јер овај брат твој мртав беше и оживе; изгубљен беше, и нађе се” (Лк. 15, 11-32).

Више о БЛУД-у прочитајте на нашем сајту кликом на следеће ликове:

 

БЛУД и шта је блуд - кликните и прочитајте више

БЛУД и како победити грех РУКОБЛУДА - кликните и прочитајте више о томе

БЛУД и борба против блуда - архимандрит Рафаил Каплеин - први део

БЛУД и борба против блуда - архимандрит Рафаил Каплеин - други део

МОЛИТВОМ против БЛУДА и БЛУДНИХ СТРАСТИ - кликните и прочитајте више

Галерија слика