UREDNICKI DEO SAJTA - KAKO PRISTUPITI

Upustvo ukratko objašnjava kako pristupiti uredničkom delu sajta. U uredničkom delu možete pročitati razna upustva, standarde kao i tekstove i rubrike koji su trenutno u pripremi i nisu još uvek javno objavljeni. Ukoliko imate odgovarajuće privilegije, iz uredničkog dela možete i objavljivati vaše članke.

Uredničkom delu sajta pristupa se sa bilo koje tačke na planeti odakle imate prosečnu internet vezu i adekvatan računar sa pretraživačem (browser-om). Za identifikaciju prilikom pristupa koristi se vaše korisničko ime i šifra koju ste prethodno dobili od tehničkog urednika sajta. Ukoliko nemate šifru za pristup ili ste je zaboravili, prethodno se obratite uredniku zbog dogovora i odobrenja.

Za pristup  možete koristiti bilo koji pretraživač (browser) ali najmanje problema ćete imati sa Firefox Mozzilom koga preporučuje proizvođač našeg servera na kome je postavljen ceo sistem.

Pristup delu sajta odakle se prijavljujete (logujete) nalazi se na strani

www.crkvaub.rs/pristup

Nakon što otkucate ovu adresu, otvoriće vam se strana kao na slici ispod:

NAPOMENA: Ova adresa je skrivena od očiju javnosti iz sigurnosnih razloga, i tako treba i da ostane (znači što je manje ljudi zna to je bolje).

U otvorenoj strani na odgovarajućim mestima potrebno je da ukucate vaše korisničko ime i širfu koju ste dobili od urednika sajta. Zatim pritisnete dugme PRIJAVA.

 
 Login strana za urednike

 NAPOMENA: Nije dobro ostavljati šifre i korisnička imena zapamćena na računaru sa koga pristupate. Neko drugi bi kasnije mogao iskoristiti vaše zapamćene šifre i pristupiti uredničkom delu našeg sajta u vaše ime !!! Ovo je utoliko gore ukoliko ne koristite vaš lični računar.

Ako ste dobro ukucali pristupne podatke, ulazite u kompletan urednički deo našeg sajta (sličan onom na slici ispod)

 

Urednički deo je vrlo sličan samom sajtu koga vide svi postetioci.

 1)    Gornji deo menija je identičan kao i svim posetiocima. Vi sa tim menijem možete otvarati rubrike sajta koje vide svi.

 2)    Osim ovog standardnog dela, vama je sad na raspolaganju i više rubrika koje vide samo urednici (urednički deo sa desne strane). U ovim rubrikama su razni izveštaji, upustva i standradi kao i tekstovi koje drugi urednici pripremaju pre zvaničnog objavljivanja.

 3)    Na samom dnu, sa desne strane, su opcije za kreiranje novog članka i kontrola komentara nad objavljenim člancima (o ovome će biti reči u nekom drugom upustvu).

 4)    Na samom kraju desnog dela je opcija za odjavljivanje sa sajta (dugme ODJAVI SE)

 Nakon završenog rada OBAVEZNO se odjavite (izlogujte) sa sajta!!! Opcija se nalazi u desnom delu ekrana na samom dnu (pise ODJAVA). Ovo je jako korisna navika i praktikuje se iz istog razloga iz kog ne treba pamtiti šifre u računaru. Znači da ne bi neko ko radi na računaru nakon vas mogao zloupotrebiti vaše pristupne podatke i to što ste ostali ULOGOVANI. Neko ko bi to uradio zlonamerno, mogao bi menjati i brisati vaše članke ili u vaše ime javno objaviti neki neprikladan sadržaj.

 

Uputstvo uradio

 

Dušan Petrović