УПУТСТВО КАКО УБАЦИТИ ПЕЧАТ НА ФОТОГРАФИЈУ

 

Све фотографије које објављујемо, уколико смо их ми сами начинили, треба да буду објављене са печатом наше цркве. Ово је ситан детаљ који назначава који тим је припремио  и први објавио ту фотографију.

Упуства пишемо за програм Paint.NET који можете преузети са нашег сајта. Програм је бесплатан и упрошћен а има довољно опција за оно што нама треба. Наравно ви можете користити било који други програм за обраду слика.

Пре него кренете да радите скините код вас на рачунар три печата наше цркве у различитим бојама. Имамо бели, плави и црвени водени печат. Боју печата коју бирате, зависиће од фотографије коју печатирате. Изабраћете боју печата која ће бити приметна на фотографији коју обрађујете. На пример, плава неће бити видљивана небу, али зато црвена хоће.

Печат убацујете на следећи начин

1)    Отворите слику у коју хоћете да убаците печат цркве. Слика већ треба да буде обрађена према нашем стандарду.

НАПОМЕНА: Никако не убацујте печат на фотографију пре него што сте фотографију претходно припремили према стандарду.

2)    У менију програма имате подмени Layers (слојеви), а у оквиру њега опцију Import From File. Погледајте слику испод

3)    Изаберите, са места на вашем рачунару, печат који хоћете да убаците на ову фогографију.

НАПОМЕНА: Три различита печата (бели, плави и црвени) налазе се у оквиру овог чланка (на дну) и можете их преузети на ваш рачунар.

4)    Печат треба бирати и поставити тако да буде видљив, не наметљив, да не оштећује кључне детаље фотографије, али да ипак на неки начин онемогући лако уклањање печата неком ко би евентуално хтео да узме фотографију уклањајући наш печат.

5)    За овај пример изабрали смо бели печат.

6)    Након увоза у програм печат се појављује у посебном слоју и може се премештати у жељени део без оштећења основне фотографије.

7)    Када печат позиционирате тамо где желите (у овом случају доњи десни угао), посао сте завршили и можете снимити фотографију. Погледајте слику испод.

8) Снимање иде стандардно, избором опције "Save As". Овде немојте бирати опцију "Save", јер вам онда можда неће понудити следеће кораке па можете имати проблема са спајањем слојева. Дакле опција "Save As" у менију "File".

9) Отвара вам се прозор за избор фајла за снимање. То је стандардан прозор као и код сваког дргугог програма и можете га видети на слици испод. За вас је битно само да изаберете и унесете име нове фотографије у делу "File" и обавезно да изаберете JPEG као тип будуће фотографије у делу "Save as Type". Погледајте фотографију испод.

 

10) Након што изаберете опцију снимања притиском на дугме "Save" у десном доњем углу прозора са слике изнад, програм ће вас питати да ли желите да заједно снимите све слојеве. Отвориће се мали прозор "Save" где ви бирате опцију "Flatten". Погледајте слику испод. Након што то урадите, посао сте комплетно завршили.

 

 

 

Упутство припремио

 Душан Петровић