GALERIJA SLIKA SA TESKTOM – NAJCESCI PROBLEMI

Ovo upustvo se bavi najčešćim problemima prilikom objavljivanja galerije slika u okviru članaka na našem sajtu i dopuna je kompletnom upustvu koje možete pročitati na našem sajtu u rubrici UPUTSTVA I STANDADRI.

 

NAPOMENA: Kompletno uputstvo možete štampati uz pomoć posebno pripremljene PDF verzije.

1)    PROBLEM: FOTOGRAFIJE UOPŠTE NISU OBJAVLJENE - POGREŠNO ZIPOVANJE

 Sve ste uradili po planu, UPLOAD-ovali ste ZIP fajl sa slikama, ali galerija kao da ne postoji (slike se ne vide ispod članka). Najčešći problem koji se u praksi dešavao je da urednik selektuje ceo folder sa fotografijama i tako ga ZIP-uje, umesto da selektuje samo slike i fajl sa tekstom (sr-RS.labels.txt) koji su u okviru foldera i tako ih ZIP-uje. Pogledajte fotografiju ispod (leva sličica je neispravan naci, desna sličica je ispravan način):

 

2)    PROBLEM: FOTOGRAFIJE SU OBJAVLJENE ALI BEZ TEKSTA ISPOD SVAKE SLIKE

 Nekoliko je problema najčešce je prouzrokovalo da se tekst ne vidi ispod fotografija.

 (a)    POGREŠNO PREKUCANO IME FAJLA

U tekst fajlu koji opisuje fotografije moramo striktno voditi računa da se naziv fotografije apsolutno slaže sa onim što pišemo u sr-RS.labels.txt fajlu. Dešavalo se da se fajl zove 01_slike.jpg a mi u fajlu stavimo slike_01.jpg ili neka slična situacija (JPEG umesto JPG, nesto piše malim a nešto velikim slovima, slova š, ć, č, ž ne treba koristiti). Ovde nema mnogo mudrosti, sve mora biti apsolutno identično i u nazivu fotografije i u fajlu gde stavljamo opise.

 (b)    OPERATIVNI SISTEM (WINDOWS) krije EKSTENZIJU (JPG)

 Vaš kompjuter je podešen da ne prikazuje zadnjih par slova iza tačke u nazivu fajla. Tako da vi na ekranu vidite slika_01 a u stvari je slika_01.jpg. Ovo je OK situacija, ali dešava se da onda urednik radi promenu imena fajla i doda mu ovo jpg. Tada na ekrenu vidi slika_01.jpg, ali je stvarna situacija slika_01.jpg.jpg (znači ima dva puta .jpg) Kada vi ovakav fajl zapakujete a u tekst fajl koji sadrži opise ne stavite dva puta JPG ... server neće prepoznati kojoj slici da prikaže koji komentar i vaše fotografije će biti bez komentara. Da bi rešili ovo, pogledajte stavku 5 (pet) u KOMPLETNOM UPUSTVU , i pogledajte sliku ispod. Isti folder sa istim nazivima slika kada je uključena opcija za prikazivanje ekstenzije u WINDOWSU  (leva slika) i kada je ta ista opcija isključena (desna slika)

 

(c)    TEKST FAJL NIJE U DOBROM ENCODING FORMATU

 Desi se da vaš tekst fajl bude podešen da snima slova u nekom formatu (encodingu) koji server našeg sajta neće razumeti. Razlog za ovo je ili podešavanje vašeg windowsa ili vašeg programa za tekst. Da bi ovo prevazišli, skinite iz ovog članka i instalirajte jedan prost program za obradu teksta. Program se zove NOTEPAD++ i možete ga skinuti iz ovog članka.

 Otvorite zatim vaš fajl sr-RS.labels.txt u ovom program. Zatim iz menija ENCODING samo izaberite opciju Encode in UTF-8 (pogledajte sliku ispod). Nakon toga, ostaje samo da snimite ovaj fajl i nastavite sa njim kao što ste i do sada radili.

 

Upustvo napisao

Dušan Petrović