Записник са 032 састанка Уредничког тима

Записник тридесет другог састанка

УРЕДНИЧКОГ ТИМА ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА


Одржан дана
25.09.2017. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

НАЈПОСЕЋЕНИЈИ САСТАНАК од кад ПОСТОЈИМО – присуствовало 17 чланова тима

Присутних (15) чланова: отац Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Златомир Перић, Милица Лукић, Биљана Живановић, Живана Баратовић, отац Станиша Ђокић, Марија Тешић, Анђелка Кузмановић, отац Душан Бабић, Мирослав Ранисављевић, Зорица Ранисављевић, Биљана Радовановић, Јелена Станић, Марко Филиповић

Делимично присутних (2) чланова: Александар Мандарић, Ђорђе Сандић

На састанку, после дужег времена, присуствовао РЕКОРДНИ број од 17 чланова тима. Било би нас и више да се Душану Петровићу није поткрао један технички проблем. Наиме, позив на састанак прослеђен је члановима тима СМС поруком. Бројеви телефона чланова се „генеришу“ аутоматски из базе чланова. Пошто је база чланова порасла, њихов број телефона није се могао једноставно „Копирати“ у телефон пре слања СМС позива. То је проузроковало да СМС поруке НЕ буду прослеђене неким члановима. Овом приликом, још једном се ИЗВИЊАВАМ за технички пропуст који је довео до ове непријатности !!!

Сам састанак је одржан у једној потпуно другој атмосфери. Почели смо свечаном и радном ВЕЧЕРОМ за све чланове тима, као и за остале заслужне мирјане који су у протеклом периоду помогли нашој цркви. Јако леп гест наших свештеника који су и на овај начин указали поштовање и захвалност својој Хришћанској Заједници и Уредничком Тиму Храма Христа Спаситеља – Црква Уб.

Не случајно, за овакву опуштену и пријатну РАДНУ атмосверу, изабрана је и раније најављена, посебна тема:

ШТА НАС МОТИВИШЕ А ШТА НАС ДЕМОТИВИШЕ да радимо у УРЕДНИЧКОМ ТИМУ ???

Објективни разлози за причу на тему МОТИВА су и то што нам сајт и фејсбук дуже времена стагнира, па чак и иде силазном путањом. МОТИВИСАЊЕ је тема која нам се просто наметала сама. Људи смо, сви смо различити, па нас и различити мотиви подстичу, као што нас и различите ствари погоде и демотивишу. Од почетка рада на сајту, сведоци смо „успона“ у мотивисаности и у раду одређених чланова, који су касније драстично смањивали своје ангажовање, а неки чак и напуштали рад. Сви смо мање више пролазили кроз ове фазе ... па је ово просто била тема за све НАС да објаснимо и кажемо своје мотиве ЗА и своје разлоге ПРОТИВ. Циљ је наравно био да се боље разумемо, да поправимо себе у односу са другима и да колико је могуће, сви направимо који корак напред како би и наш тим и наш рад наставио узлазном путањом.

Ово је тема која треба да буде СТАЛНА ... Мотиви не треба да буду само тема већ и начин нашег рада у тиму. Једни друге треба што боље да разумемо и да МОТИВИШЕМО да истрајемо и да не клонемо ... Само тако и само заједно можем о даље у гурању ове једне ПЛЕМЕНИТЕ и МОЋНЕ идеје ШИРЕЊА ПРАВОСЛАВЉА преко ИНТЕРЕНТ ИЗДАВНИШТВА.

Да потсетимо, договорену  МИСИЈУ и ВИЗИЈУ Уредничког Тима Храма Христа Спаситеља  можете прочитати кликом на овај линк.

У наставку је кратак осврт на своје кључне мотиве које су чланови тима изнели на овом састанку. Тема је доста сложена и тешко да може стати у неки кратак опис, па не замерите ако нешто нисам добро забележио и пренео у овом извештају. Као што смо закључили, ово треба да буде један СТАЛАН ПРОЦЕС узајамног МОТИВИСАЊА ... па је овај састанак и извештај са њега, само један мали корак у том смеру.

1)    ЗЛАТОМИР (уредник рубрике ЖИТИЈА СВЕТИХ и ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО).  Златомир је први говорио, похвалио је тему и пожалио се на проблеме са итернетом као и буком која се ствара приликом изградње ауто пута који пролази поред његове куће.

 

2)    МИРОСЛАВ (уредник рубрике ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО): Мирослав нам је пренео похвале оца Доситеја Хиландарца који сматра да сајт напредује и да је превазишао оквире једне црквене општине. Отац Доситеј је предложио и промену назива сајта пошто треба да прати ову ширину тема и аудиторијума који нас прати. Душан је образложио разлоге и очекивања која смо разматрали када смо кретали и када смо изабрали назив сајта са ЦРКВА УБ. Били смо свесни овог проблема када порастемо. Прављење бренда је напорна ствар, и ми смо то практично већ постигли. Постоји и технички разлог зашто ово не треба да урадимо. Када би сада променили име сајта, ми би практично изгубили огромну посећеност коју нам ГООГЛЕ шаље сада. Сви наши текстови би били практично нови за ГООГЛЕ, па би нам он ускратио посету. Дуго би нам требало да поново дођемо до тачке на којој смо сада.

Мирослав нам је пренео и похвале уредника сајта манастира Лепавине. Ненад нам је предложио и сараднју. Сајт Лепавина је сајт који је на челу са блаженопочившим оцем Гаврилом, међу првима кренуо пут православног мисионарења на интернету. Велика је част да нас неко ко води такав сајт препознаје и предлаже сарадњу. У што скоријој будућности, ово би требали договорити и реализовати.

Из свега изложеног, јасно се виде и Мирослављеви мотиви. Ширење и напредовање сајта, чији је и он део, је нешто што њега мотивише да напредује и учествује све више у раду.

3)    ЖИВАНА (рубрика ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА): Живана је прокоментарисала да је евидетно да смо из огромне ЕКСПАНЗИЈЕ прешли у фазу ОПАДАЊА. Евидетан је и пад мотивисаности свих чланова. Сама није могла да се посвети раду на сајту, јер је у претходном периоду већину своје енергије усмеравала на књигу о Арси.

 

4)    БИЉАНА ЖИВАНОВИЋ (рубрика ПОУКЕ):Биљана сматра да нам издавништво на интернету нема „причу“. Сматра да смо изгубили на иновативности и да због тога имамо пад. Међу првим стварима напомиње нови ДИЗАЈН. Од предлога, Биљана је изнела идеју да се опишу и објаве ЛЕТОПИСИ. Додаје и да сајт не расте па се губи мотивација.

 

5)    АЛЕКСАНДАР МАНДАРИЋ (рубрика ВЕСТИ из ЦРКВЕ). Цитирао нам је Светог Григорија Богослова: „Буди обичан, ведар, смирен и благ“. За напредак сајта и издавништва, Мандарић предлаже увођење нових људи у тим.

 

6)    АНЂЕЛКА КУЗМАНОВИЋ (рубрика Молитве и ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА): Нерад у тиму је демотивише. Мотивишу је заједничке акције, када неку тему „нападнемо“ у исто време, тимски, у више рубрика. Предложила је и читање молитви за мотивацију.

 

7)    О.МИЛАН РИСТИВОЈЧЕВИЋ (Главни и одговорини уредник сајта): Отац Милан је упозорио да се на фејсбуку Цркве Уб појављују бљувотине. Ово је било изузетно изражено после одговора оца Јована на једно питање хомосексуалца, а које је објављено пред „ПАРАДУ СРАМА“. Констатовано је да се мора више радити на фејсу и да сваки уредник мора испратити своје објаве. У противном, боље и да не објављујемо. А фацебук је као наша кућа. Ми имамо благослов владике за сајт. Верује у овај наш рад који има будућност.

 

8)    О.ДУШАН БАБИЋ (води Хришћанску Заједницу Макарије Велики): Отац Душан је причао о значају музеја на интернету.

 

9)    МАРИЈА ТЕШИЋ (рубрика ПОУКЕ): Марија ради због одговорности према Богу и према свештеницима. Замера јој породица на ангажовању и то је демотивише. Мотивише је и то што осећа лично задовољство док ради. Напоменула је и то да пријатељи, који су католици, такође прате наш сајт.

 

10)  Милица Лукић (рубрика Поуке): Тренутно се мање ангажује због породичних проблема. Рад на сајту и фејсу јој даје снаге. Цитира и изреку: Ко цркви даје, Богу позајмљује.

 

11)  О.СТАНИША ЂОКИЋ (рубрика ЦРКВЕНИ ХОР): Отац Станиша је напоменуо о значају Музеја и изразио жељу да се оформи та рубрика коју ће он уређивати. На састанку смо и причали о потенцијалном називу те рубрике. Ево неких примера: Музеј, Наша прошлост, Духовност кроз векове, РИЗНИЦА, ДУХОВНА РИЗНИЦА.

 

12)  ДУШАН ПЕТРОВИЋ (супервизор тима): Посета на сајту и фејсу је у паду. На фејсбуку имамо и значајан одлазак људи који су нас пратили (10-15 особа оде сваког дана). Нисмо нашли разлог зашто људи одлазе. Рубрика ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА, се врхунски показала. Посета је одлична, похвале на све стране ... људи су мотивисани да читају, свакодневно постављају питања, али им нико са наше стране не ОДГОВАРА. Најмотивисанији пратиоци који нам највише верују и који нам отварају душу, не добију никакав одговор од нас. Овако губитмо најверније читаоце. Уместо да нам ова рубрика буде замајац, она нам је камен спотицања. Душана демотивише то што се свештеници слабо труде око ове рубрике и што не виде њен шири значај.

Мотивише га рад тима, схвата то као борбу за исправне циљеве. То је борба да исправне информације и Православни систем вредности, што пре допру до што већег броја људи. Како ће читаоци то тумачити, на њима је ... али да се глас цркве што даље чује. Душан цитира и једну поуку: Битније је једног спасити него цркву целу сазидати. Радом на сајту и сам напредује.

Интернет преузима примат над осталим медијима. А медији у многоме утичу на свест људи. Ову борбу, црква не би требало да запоставља. Кад људи тимски раде, то и Душана мотивише да раде што више. Са друге стране, нерад га демотивише. Поготову лоше утиче слабо ангажовање надлежних свештеника и вероучитеља, који целокупну идеју не сматрају приоритетном. То се закључује из њиховог слабог ангажовања на сајту. Свештеници и вероучитељи би требали да буду ПРВИ на линији МИСИОНАРЕЊА и ШИРЕЊА ПРАВОСЛАВЉА. Овде не мислимо на старије свештенике оца Драгана и проту Митра. Они су довољни да буду присутни и саветима нас усмеравају, али отац Милан (као главни уредник) и отац Душан (као духовник Хришћанске Заједнице) требали би много, много, много више да буду са тимом и тимским радом.

Генерално, двадесетак људи у тиму, ради само пар. Шта да очекујемо?? Ако доводимо нове чланове, потрошимо време да их уведемо у тим, а резултат рада буде мали ... ништа променити нећемо. Овај састанак је и покушај да се допре до људи, да се боље разумемо и да се више ангажујемо. Да ли ће уродити плодом, видећемо ... време ће показати ... хоћемо ли се пробудити или предати.

 

       

 

 ДОБРОДОШАО ЈЕ БИЛО КАКАВ ПРЕДЛОГ И СУГЕСТИЈА НА НАПИСАНИ ИЗВЕШТАЈ.

 

Извештај написао: 

 Душан Петровић