СВЕТА ПЕТКА - ЈАШИ - ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА РУМУНИЈЕ

СВЕТА ПЕТКА - ЈАШИ - ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА ХОДОЧАШЋЕ

РУМУНИЈА - поклоњење моштима СВЕТЕ ПЕТКЕ

и светњама Румуније.

ПОЛАЗАК 12 ЈУНА

 ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА РУМУНИЈЕ

ОД 12.06.2016. ДО 17.06.2016.године

12.06.2016. година НЕДЕЉА - Полазак из Ваљева у 14 часова, Уба у 14:45, из Београда у 16 часова. Наставак пута и очекивани прелазак границе. Манастир Светог Георгија у Румунији Српски Православни Манастир у манастиру се налази честица моштију Светог Георгија и вериге којима је био окован светитељ. 20:00 часова по локалном времену настављамо пут према Молдавији.

13.06.2016. година ПОНЕДЕЉАК - Манастир Бистрица, Божанствена Литургија. Обилазак Манастира Петру Вода,у овом манастиру боравио је отац Јустин Парву, диван румунски старац и духовник новијег доба. Упокојио се 2013. Године. Ручак. Обилазак Манастира Секу и Сихастрија. Манастир Сихастрија - ходочашћа и пријатељства,  која су током времена настала и повезала српски и румунски народ резултирала су тиме само да су мошти Светог Теодора Тирона неки Румуни донели у Србију,  мошти Свете Петке су из Бугарске биле у Србији, па у Цариграду и сада у Молдавији. Као да нас подстичу светитељи да се обратимимо у православљу и у Христу заједно. То што су светитељи започели, наставило се и у скоријој историји, оца Клеопа био код оца Јустина (Поповић), да би тражио савет. (Током два дана су архимандрити Јустин и Клеопа духовно општили посредством преводиоца. Затим му је отац Клеопа тражио духовни савет. Желео је да до краја живота остане на Светој Гори, али беше у недоумици. Тада му је архимандрит Јустин рекао: „Оче Клеопа, ако одеш на Свету Гору, придодаћеш још један цвет у Врту Богомајке. Али коме ћеш оставити вернике? Тамо се, свети оче, молиш само за себе. А у земљи се молиш за све и можеш привести Богу много душа лишених учитеља. И ја сам стремио Атонској Гори, али сам се вратио да обавим мисију у земљи. Ја велим да останеш у земљи, свети оче, да спасеш и себе и да помогнеш спасењу других. То је највеће добро дело садашњих монаха. Особито сада, када се боримо с безверјем, са сектама, са равнодушношћу према вери!" Следећи његов савет, отац Клеопа се спокојан вратио кући! – прим. З.К.). Обилазак гроба оца Клеопе у Манастиру Сихастрија. Манастир Агапија - монашко село у коме се налази око 500 монахиња. Подигнут је од 1642. до 1644. године. Посебну драж овој светињи даје унутрашњи живопис, рад прослављеног румунског сликара Николаја Григорескуа из периода 1858-1860. Године. Манастир Варатек. Манастир Њамц задужбина војводе Стефана Великог, подигнут је 1497. године на темељима старијег манастира. Преноћиште.

Манастир Њамц у где се налази гроб Старца Клеопе14.06.2016. година УТОРАК- Божанствена Литургија. Полазак за Јаши. Обилазак манастира Голија, црква Светог Саве Освећеног, Црква Света Три Јерарха и Саборни Храм где се налазе свете мошти преподобне мати Параскеве. Јаши - Саборни Храм. Саборна црква Митрополије молдавско – буковинске. Саборни Храм налази се у центру града Јашија, у оквиру митрополитског комплекса. У цркви се чува чудотворна икона Пресвете Богородице, мошти Света преподобне мајке наше Параскеве, платно које је обавијало појас Пресвете Богородице када је доношен у Румунију и делови моштију више светитеља. Мошти Свете Петке су из Цариграда, великом милошћу Божијом према молдавском народу, донете у Јаши у Храм Света Три јерарха 14. октобра 1641. У том храму су почивале све до 1888. године када је пожар захватио ову цркву. Целе ноћи свете мошти су биле у пламену. Када је ујутро пожар саниран сви су стрепели шта ће затећи у кивоту. Чудом Божијим, преподобна Петка је још једном посведочила светитељство. Мошти су биле целе, чак и воштани печати којима је печаћена њена риза се нису истопили. Након тог догађаја пренете су у Саборну цркву где се у кивоту на велелепном трону од злата и данас чувају. Поклоњење моштима Свете Петке. Преноћиште. *Препорука: Ручак и вечера може се узети у оближњем тржном центру где су цене приступачне.

15.06.2016. година СРЕДА - Божанствена Литургија-црква у Јашију отворена је већ од 06:45 часова , време почетка Литургије 09:00 часова по локалном времену. Полазак за Брашов. Преноћиште у манастиру Самбата, где сеподвизавао отац Арсеније Бока.ту се налази његов извор свете воде.

16.06.2016. година ЧЕТВРТАК - После Литургије и доручка кренули би за град Сибију, мања пауза, где су мошти светог Андреја Шагуне, између осталог оснивача и Богословије у Сремским Карловца. После тога у манастир Прислоп где је гроб страца Арсенија Боке. После поклоњења  повратак за Србију.

17.06.2016.година. ПЕТАК - Ноћна вожња и повратак за Србију

Црква Уб  вас позива да нам се  придружите на ходочшћу светињама Румунске цркве.

 Са благословом владике ваљевског Милутина   духовници  ходочасничке групе су свештеници Цркве Уб.

Прилог за трошкове путовања је 145 еура у динарској противредности.


Прочитајте текст о поклоничком путовању у Јаши и Светој Петки.

 

ПРОЧИТАЈТЕ ИСПОД ОПШТЕ НАПОМЕНЕ ЗА ПУТ

- НОЋЕЊА Хотелски смештај и  смештај у манастирским конацима.

- Паузе се праве на местима где има хране али је пожељно имати и нешто прикладне конзервиране, суве хране за пут.

- Препоручујемо да испишете или одштампате латиницом имена оних за које се молите. Ове спискове можете остављати  по манастирима где ће бити поменути на Лутургијама.

- Ко има жељу и потребу да се Причести требало би да се постом, молитвом и исповешћу код свог Духовника, спреми за Причест.

Пријаве до 07.06.2016. год. позивом и СМС поруком на број телефона 064/8007321.

 

МОЛИТВА СВЕТОЈ ПЕТКИ ПАРАСКЕВИ - кликните на линк да прочитате молитву


Свештенство Цркве УБ

 Милан_Ристивојчевић_протопрезвитер

 

Галерија слика