ЈУБИЛЕЈ ПРОЈЕКТА "СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА"

У центру за културу Влада Дивљан у Београду 25.2.2017. године у свечаној сали одржана је академија поводом малог јубилеја, а великог пројекта „Стопама наших предака“ у организацији „Светосавског звонца“.

Свечаној академији присуствовао је Његова светост патријарх српски Господин Иринеј, градоначелник Крфа господин Костас Николузас са заменицима, градоначелник Београда Синиша Мали, заменик градоначелника Београда Андреа Младеновић, амбасадор Грчке у Србији Његова екселенција Елиас Елиадис, председник општине Палилула Александар Јовичић, председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, као и директори и представници великих компанија који су материјално помогли овом јединственом пројекту који спроводи Српска црква.

Свечана академија састојала се из представљања свих пет генерација које су путовале и посетиле знаменита места на Крфу, а која су у вези са нашим народом и боравком српске војске на Крфу током Првог светског рата. Затим се свечаном скупу обратио Његова светост патријарх српски Господин Иринеј речима: „Нико у тим временима није толико помогао Србима као Грци. Помоћ овог братског народа потребна је и данас када Србија треба да сачува Косово и наше светиње. Наш народ и војска видели су у острву Крф острво спаса у Великом рату. Ту су се опоравили захваљујући доброчинству и љубави Крфљана и након две године се вратили да ослободе своју земљу. Грчки народ учинио је све што један хришћански народ може да учини другом хришћанском народу. Братска веза са Грцима почела је још  из времена Светог Саве, и тако ће остати кроз сва времена.

Испред града Београда, заменик градоначелника, Андреа Младеновић обратио се присутнима: „Веома се радујемо што постоји овакав пројекат. Наш град  ће помоћи да што више младих, како основаца и средњошколаца, тако и студената посети Крф из целе Србије. То што је за нас у једном историјском тренутку учинио грчки народ, не сме се и не може заборавити никада. Хвала Грцима за све, а хвала и њиховим потомцима, данашњим представницима грчког народа, који су дошли данас овде да заједно градимо чврсте везе два пријатељска народа.

Председник општине Палилула господин Јовичић веома је задовољан радом редакције „Светосавског звонца“, која организује децу и све што је потребно да би пројекат успео. Обећао је  још већу сарадњу и помоћ у материјалном и сваком другом смислу.

Након њега обратио се  градоначелник Крфа Костас Николузас: „Срећан сам што сам видео овакву академију, на којој су деца  показала што су све  урадила на Крфу за своје претке. Ми смо два пријатељска народа и увек ћемо се трудити да тако и остане.  Спремни смо за сваку сарадњу . Велике патње је доживео српски народ у Првом светском рату. Крфљани су ваше претке дочекали са љубављу. И дан-данас многи од њих, нарочито старији људи, знају песму „Тамо далеко“, коју су  њихови дедови научили слушајући како је на нашем острву певају ваши дедови, а потом се она преносила са генерације на генерацију“.

Након академије новинарске екипе узеле су изјаве од ученика који су боравили на Крфу. Сабирајући утиске, они су послали и поруке наредним генерацијама. 

Господин Димитрије Стикић, човек који је осмислио цео пројекат и који сваке године организује нову експедицију под именом „Стопама наших предака“, изјавио је: „На Крф одлазе деца, а враћају се људи. Они су наша будућност. Све што тамо виде и ураде, раде са себе, своју породицу, цркву, државу и будућност српског народа. Хвала свима који су данас дошли. Сматрајте  да смо део нове историје једног новог савезништва двају народа који никада нису били,  нити ће бити, ако Бог да, у лошим односима, него увек у свакој прилици један братски и Христољубиви народ. Хвала свима Вама што сте дошли, а ми ћемо се потрудити да жеље свих нас уроде плодом, да наша деца не забораве корене, него да граде будућност на темељима православне вере, и примерима наших славних дедова“

На питање како је организован дан наше деце на Крфу?

Присутнима је одговорио главни васпитач ђакон Марко Рафаиловић из Бањана: „Светосавско звонце“ и тим људи који воде то дечије гласило годинама вредно ради у циљу да се деца што више упознају са вером, културом и традицијом нашег народа. Ученици који дођу на Крф учествују у разним креативним радионицама. По благослову Његове светости патријарха Иринеја они током боравка на острву посте  и причешћују се. Дани су им динамични и пуни разних активности, као што је чишћење српских споменика, посете манастирима и црквама, обилазак знаменитости, као и рад у радионицама у кампу.  Дан започиње јутарњом молитвом, после које следи доручак и обилазак неког од места где је боравила наша војска. После поподневног одмора почињу едукативне и креативне радионице које помажу ученицима да се што боље упознају са духовношћу, културом, историјом и традицијом свог српског народа.

Колико је данас овде дошло ученика на академију?

Данас  се овде сабрало  око 450 ученика из свих пет генерација, као и они који ће, ако Бог да, ићи једног дана на Крф,  највише има ученика из моје школе из Тамнавског намесништва, које је изузетно добро организовано и где је највећи број ученика који похађају веронауку. За то можемо заблагодарити господу Богу, раду колега вероучитеља и прегалачком труду проте Митра Миловановића који са позиције намесника обједињује и усмерава младе вероучитељске кадрове у што бољем мисионарском подухвату. Желим да нагласим да је наша  Ваљевска епархија  једна велика кошница пуна пчела радилица, по статистици  прва епархија по броју вероученика. Наш преосвећени владика Милутин брине се о сваком детету преко својих свештеника, као и вероучитеља који предају у школама. Дела Српског Јеванђелисте Светог Владике Николаја читају се у српским породицама и примењују се у животима деце, ових дивних  Срба православаца, изјавио је ђакон Марко Рафаиловић.

 Ана Илић, учитељица

Објаву припремио Мирослав Ранисављевић

Галерија слика