КОЈА ЈЕ ВЕРА ПРАВА?

НАЈБОЉИ ВАСПИТАЧ

КОЈА ЈЕ ВЕРА ПРАВА?

Свако ће за своју веру рећи да је права. И биће потпуно у праву.

Запамтите!!! У шта год да верујете, Бог ће вам то испоштовати. Било да верујете: у црну мачку, пун месец,  палчеве,  Буду, Браму, Манитуа, слепог миша, у било шта или било кога, јер ако искрено верујете, биће вем по вашој вери.

 

Али не заборавите!!! Све вам је допуштено, али није све на спасење.

Спасићете се само кроз веру која проповеда истину.

Много вера постоји на овоме свету, али истинита може бити само једна, и то је вера хришћанска православна.

Да је истинита мора неко за њу да сведочи, навешћу сада само неколико сведочења:

На првом месту, за њену истинитост сведочи сам Бог, који се јавио у обличју човека, на земљи и међу људима поживео тридест три и по године. За то време многе хиљаде људи видели су Га, и слушали, са Њим разговарали поздрављали се, примали Га у своје куће, били очевици Његове божанске силе и моћи, пројављене:  у читању скривених мисли и жеља у срцима људи, у знању прошлости и будућности, у власти над стихијама света (бурама и ветровима), у победи злих духова и истеривању истих из људи, у исцељивању тешких и неисцељивих болесника, у давању вида слепорођенима, у васкрсењу мртвих, - и на послетку, у свом славном Васкрсењу из гроба и Вазнесењу на небо. Тај Бог у људском облику није измишљена личност. Зна се када се родио, која места посећивао, где је и како живот завршио. Зна се ради чега је на земљу дошао и боравио. Све је ово записано од веродостојних сведока и до данас људима сачувано у четворојеванђељу.

На другом месту, истинитост православне вере посведочили су својом крвљу и животима апостоли Христови, од којих само један није мученички страдао (св. Јевађелист Јован). На растанку од својих апостола, пред своје славно Вазнесење на небо, Господ Исус Христос рекао им је: "Примиће те силу, кад сиђе Дух Свети на вас; и бићете ми сведоци и у Јерусалиму, и по целој Јудеји и Самарији и чак до краја земље" (Д.А. 1, 8). И апостоли су смело и јавно изјављивали: ми смо сведоци Његових речи, Његовог Васкрсења и свега што учини у земљи Јудејској и у Јерусалиму (Д.А. 2, 32; 5, 32; 10, 39).

На трећем месту, сведочи црква Христова, којој је глава сам Господ Исус Христос, а тело - сви хришћани широм света. све људске творевине, државе и царства настају у времену и нестају, а Црква ево скоро двадесет векова постоји и одолева свим бурама и недаћама, јер њој, према речима Господњим, ни врата пакла не могу одолети нити нашкодити (Мат. 16, 18)

На четвртом месту, истинитост вере православне посведочиле су безбројне хиљаде хришћанских мученика, од почетка, па до данашњих дана, који животе своје дадоше за Христа и веру у Њега као Бога и Спаситеља.

На петом месту, сведоче и хиљаде отшелника и пустињака, који се одрекоше владарских престола, богаства, части и власти, раскошних дворова и луксузна живота, породице и сродника, другова и пријатеља и повукоше се у пустиње и манастире, и тамо се предадоше суровом животу, строгим аскетским подвизима.

На шестом месту, сведочи благодатна сила која из Цркве, као снажног врела, извире и пројављује се кроз црквене молитве и чинове: причешће, водоосвећење, исцелење болесних итд.

На седмом месту, сведочи и благодатна сила која се кроз мошти светитеља пројављује и точи безбројна исцелења, не само хришћанима, него и другима.

раб Божји Ђорђе Сандић