Када треба да се исповедим?

       Света тајна покајања тј. исповест је веома важна за живот сваког хришћанина. Зашто је важна? "За подршку нашој немоћи и лечење греховних рана које задобијамо после Крштења, за подршку светињи којом смо запечаћени у светом Крштењу, Бог нам је даровао Свету Тајну Исповести. Овом Светом Тајном се обнавља и поново успоставља стање које нам даје свето Крштење". Свети Игњатије Брјанчанинов 

        Време када неко треба да се исповеди је онда када се за исповест укаже (осети) потреба, а то је: време после учињеног греха, када смо спремни на покајање, своју поправку. Своје поправљање не смемо никако одлагати, јер ако паднемо треба одмах да устанемо и отресемо са себе прљавштину. Ако наставимо да се ваљамо у прашини бићемо све прљавији, тако је и са грехом.  Време исповести се договара са исповедником најчешће бива после неког богослужења рецимо вечерње службе, постоје и исповести које се обављају пред причешће, оне су техничке природе поросто да се провери да ли се народ припремао за Причешће, нажалост већина верника се исповеда само тада, што је погрешно јер се не обаља пуна исповест већ само кратка просто речено техничка. Наша црква се водила идејом да је боље да се људи кроз техничку (кратку) исповест припремају за своју истинску  исповест него да се не исповеде и не покају никада. Зато код нас увек пре причешћа постоји исповест.

         Молимо и благосиљамо да свако од верних исповеда се онда када за то постоји потреба тј. разлог а да не чека заједничку кратку исповест јер она није потпуна.