ВЕЛИКИ ПЕТАК У ЛАЈКОВЦУ

ХРИСТОС НА ГОЛГОТИ! СПАСИТЕЉ НА КРСТУ! Праведник у мукама! Човекољубац убијен од људи! Ко има савести, нека се стиди! Ко има срца, нека плаче! Ко има разума, нека разуме!

     Још је пророк Исаија прорекао да Слуга Господњи болести наше носи и немоћи наше узе на се...он би рањен за наше преступе, избијен за наше безакоње.

     Страдање Слуге Господњег на Крсту представља почетак новог пресаздавања човековог, обнове, поновног рођења, прослављања и новог живота.

     Само распета љубав Божија, која се показала кроз жртву Господа Исуса Христа, могла је да победи сатанску гордост и смрт, да искупи човекову непослушност у греху, да дигне из гроба огреховљену људску природу и да је кроз васкрсење уздигне до престола Божијег.

     Сваке године као и ове, на Велики Петак, Црква оживљава у нама догађај Христовог страдања на крсту за људске грехове. На Велики Петак, када се слави успомена на Христово распеће, у свим православним хришћанским храмовима, као и у лајковачком храму Светог Димитрија, поподне се износи плаштаница (платно на коме је приказано полагање Христово у гроб) коју верници целивају до Васкрса. Ове године плаштаницу су изнели крстоносни протојереј – ставрофор о. Томислав Матић и протонамесник о. Милан Васиљевић, и положили је на украшени сто (Христов гроб). После тога верни народ је у величанственој тишини приступио целивању плаштанице, и тако целивајући Христове ране,  клањао се жртви Христовој, молећи Га да му опрости све грехе. После тога сваки верник који је целивао плаштаницу провлачио се ипод ње и у складу са народним веровањем помислио неку лепу жељу с надом да ће она и бити испуњена.

     Поклонимо се страдањима Христовим, распетога за нас грешне. Исповедимо и прославимо Његово свето име. Слава Му и хвала као истинитом Човеку и истинитом Богу, заједно са Оцем и Духом Светим – Тројици једнобитној и неразделној, сада и вавек, кроза све време и у сву вечност. Амин.

Припремио, Златко Перић

Галерија слика