ВЕЛИКИ ПЕТАК И ВАСКРС У ЦРКВИ У ВУКОНИ ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 2016

Васкрсење Христово-празник над празницима, радост над радостима. Да и ми сви  истрајемо на путу покајања, праштања и љубави како би у сваком од нас васкрсло оно што је најбоље.

И ове године је у цркви у Вукони Васкрс дочекан и прослављен свечано и достојанствено како и доликује највећем празнику.

На Велики петак, дан распећа Христовог, клепалом је најављен почетак вечерњег богослужења које  је служио о. Предраг Велимировић. Након узнетих молитви  плаштаница је положена  на Христов гроб. Потом је верни народ, који се окупио у великом броју, приступио  целивању плаштанице и провлачењу испод ње. То је симболика  пута страдања и васкрсења, преласка из смрти у живот вечни. Ава Јустин Ћелијски је говорио: "Ми смо на том путу, на једином путу који завршава васкрсењем, ако благосиљамо оне који нас куну, ако добро чинимо онима који нас мрзе, ако љубимо непријатеље своје, ако се не гневимо кад нас вређају, ако молимо кад хуле на нас, ако с молитвом подносимо кад пљују на нас. Ми смо сигурно на путу који се завршава тријумфалном победом над смрћу, ако се и онда, када нас распињу, попут Христа молимо за своје мучитеље:"Оче, опрости им, јер не знају шта раде!" – Амин.“

На дан Васкрса у раним јутарњим сатима прослава је почела литијским опходом око храма. По уласку у храм започела је свечана васкршња литургија коју је  служио о. Предраг Велимировић старешина храма. На литургији је прочитана и васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја. Велик број парохијана се причестио на здравље и спасење. По завршетку Литургије, верном народу подељена су прелепо украшена васкршња јаја и Посланица Патријарха Иринеја.

Другог дана Васкрса након одслужене свете литургије уприличена је трпеза љубави у црквеном дому коју су организовали верни парохијани са својим свештеником.

Трећи дана Васкрса - 3. мај у календару светих Српске Православне Цркве означен је именом Светог Николаја Жичког. По завршетку свете литургије чланови ПНХЗ Свети Прокопије при цркви у Вукони отишли су у братску посету ПНХЗ Свети Николај Жички при храму Светог Ђорђа у Новом насељу у Ваљеву, која је тог дана обележила своју славу.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт победи, и онима у гробовима живот дарова!

Уредник тамнавског намесништва

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика