ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

УЗМИТЕ, ЈЕДИТЕ ОВО ЈЕ ТИЈЕЛО МОЈЕ. ПИЈТЕ ИЗ ЊЕ СВИ, ЈЕР ОВО ЈЕ КРВ МОЈА НОВОГА ЗАВЕТА КОЈА СЕ ИЗЛИВА ЗА МНОГЕ РАДИ ОТПУШТЕЊА ГРЕХОВА. Велики Четвртак је дан посвећен, спомену установљења Тајне вечере односно Свете Евхаристије (ломљење хлебова),  на „умовеније" (прање) ногу, на опроштајну беседу Исуса Христа с ученицима,показивање на Јуду који ће Га издати, на откривање Петру да ће Га се три пута одрећи док петао не запева;

на путу за Гетсимански врт, на првосвештеничке молитве Господове пред страдања, и на предају Богочовека на страдање. Тога дана Господ је установио Свету Тајну Причешћа.

На Велики четвртак у храму посвећеном Светом Димитрију у Лајковцу служила се Литургија Светог Василија Великог са почетком у 08. часова коју је служио о. Тома Матић.

Увече на Велики четвртак са почетком у 19. часова почело је бденије уочи Великог Петка када се чита дванаест Јеванђеља о страдању Христовом.

Јеванђеља су читали о. Тома Матић и о. Милан  Васиљевић. Одломци о Христовом страдању узети су из сва четири Јеванђеља и распоређени за читање, а између одломака читају се кондаци, тропар и антифони – песме које за овај празник имају садржајну сличност са текстовима Јеванђеља. Приликом сваког читања Јеванђеља која описују Христова страдања народ у цркви је клечао.

 

Приредио, вероучитељ Златко Перић

Галерија слика