ВАСКРС У ВУКОНИ

Господ Исус Христос сахрањен је у Гетсиманском врту у једну пећину, коју запечатише великим каменом и поставише стражу. У недељу, трећи дан по Распећу сиђе Анђео Господњи и здроби камен на улазу у пећину и Исус Христос изађе напоље и васкрсну. Лице му беше као муња, а одело бело као светлост. Војници се уплашише и побегоше, вичући: " Христос је Васкрснуо! " Када изјутра жене Мироносице дођоше да обиђу Христов Гроб, затекоше га празног и анђео им рече да иду у град и јаве осталима да је Господ наш Васкрснуо из мртвих. Оне одмах послушаше и одоше да ову радосну вест разгласе свима. И од тада почеше се сви поздрављати поздравом: " Христос Васкрсе " и " Ваистину Васкрсе ".

 

“ Најдубља чежња човекова јесте чежња и вапај за слободом и бесмртним животом. Но, истинска слобода човека је само она слобода која га ослобађа од тираније пролазности и смрти – свака друга и другачија слобода представља чежњу за њом или прости привид слободе “. ( Посланица о Васкрсу 2015.године.) 

Празник Христовог  Васкрсења радосно је прослављен у храму Успења Пресвете Богородице у Вукони. Звуци звона, после два дана тишине, најавили су почетак јутарње Литургије и прославу победе над смрћу и пролазношћу. Литургију је служио старешина храма јереј о. Предраг Велимировић уз саслужење ипођакона Жарка Морачанина помоћника војног свештеника на Војној академији у Београду. Док су се први јутарњи зраци Сунца јављали на небу и подсећали на светлост Васкрсења верни народ  је предвођен свештеником започео литију око храма. Након литије, у храму је целивана празнична икона и Јеванђеље. За оне који су испостили Васкршњи пост, Света тајна причешћа представљала је награду за истрајавање у молитви и посту. На крају Литургије, верном народу подељени су просфора и васкршња јаја. Потом је у црквеном дому приређена хришћанска трпеза којој су се највише обрадовала многобројна деца. Нека би дао Бог да у свима нама  васкрсне љубав и све што је добро и помогне нам да победимо мржњу и силе таме.

Христос васкрсе-Ваистину васкрсе!

 

Уредник Тамнавског намесништва

 Мирослав Ранисављевић

 

Галерија слика