СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА - СЛАВА ПНХЗ У ЛАЈКОВЦУ

 

СТАРОЗАВЕТНИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА ПОЗИВА НАС ДА ЗАПИШЕМО ЗАКОН БОЖИЈИ НЕ НА КАМЕНИМ ПЛОЧАМА, КАКО ЈЕ БИО ЗАПИСАН СТАРОЗАВЕТНИ ЗАКОН, НЕГО НА НАШЕМ СРЦУ, У ДУБИНИ НАШЕГ БИЋА.

 

                Сведочећи хришћанство, и позивајући друге на овај пут, пут светости, Православна Народна Хришћанска Заједница у Лајковцу, при храму Светог великомученика Димитрија, прославила je свог заштитника Светог пророка Јеремију 14. маја, на дан који је посвећен овом великом пророку. Прослава је почела празничним вечерњим богослужењем које су служили протојереј ставрофор Живота Новитовић из Мионице и протојереј Милан Ристивојчевић из Уба, док су за певницом певали протонамесници Зоран Марковић из Степања и Милан Васиљевић из Лајковца. Након молитве, у трпезарији парохијског дома послужена је вечера коју су припремили вредни чланови ПНХЗ.

 

Облачно јутро које се током Свете Литургије пролепшало и пројавило све лепоте Божије творевине, подсетило је на празник Светог пророка Јеремије прошле године, када су на нашим просторима али и у целом региону почеле катастрофалне поплаве. Кроз Свету Литургију коју служише: архимандрит Данило из манастира Плужац, протојереји ставрофори Живота Новитовић из Мионице и Томислав Матић из Лајковца, протојереји Душан Бабић из Уба и Горан Анђелић из Ваљева и протонамесник Зоран Марковић из Степања, осетисмо да је доласком Христовим у свет разграната тама греха надвијена над целим људским родом, а на коју је пророк Јеремија упозоравао, и да је спасење у вечној заједници са Васкрслим Христом. Вечном, нествореном светлошћу Господ испуњава душе богочежњивих хришћана, јер Он је Светлост света и Светлост живота. О благољепију на Светој Литургији постараше се свештеници Мирослав Вукашиновић из Радљева, Милан Васиљевић из Лајковца и појац Мирослав Мирић.

У својој беседи, архимандрит Данило је говорио о потреби мира у нашем времену. "Прво што свештеник каже након благосиљања Царства Свете Тројице на сваком богослужењу је "У миру Господу се помолимо" .  Свакодневно се молимо за мир у држави, свету...али нај битније је молити се за унутрашњи - душевни мир. Када човек изгуби свој унутрашњи мир, он тај свој немир преноси на друге. Једино оруђе за победу немира које ми данас имамо јесте молитва. Чиста, из срца и из дубине душе. Једино молитвом и постом, попут Светог пророка Јеремије, можемо победити демонске силе. Сам Господ нас упућује на то, говорећи нам да се тај род изгони само постом и молитвом. Али да ли су у српском народу, као некада, заступљени пост и молитва? Да ли наш народ чини правду као некад? Тешко...кренули смо широким путем, за овоземаљским стварима. Али овакве Хришћанске заједнице у данашњем времену су праве духовне оазе, чији највећи циљ и задатак мора бити повраћај народа хришћанским вредностима."

Након заамвоне молитве, освећено је славско жито и пререзан славски колач. Духовник ПНХЗ у Лајковцу - протојереј ставрофор Томислав Цветиновић заблагодарио Господу на данашњем дану, служашчим оцима на одслуженој Светој Литургији и члановима ПНХЗ и приложницима на труду и прилозима, како би Крсна слава ове заједнице била што свечаније прослављена.

Наставнице Коса Грчић и Соња Миловановић из О.Ш. "Миле Дубљевић" из Лајковца су након Свете Литургије са својим ђацима, у трпезарији парохијског дома припремили богат културно уметнички програм, након чега је послужена Трпеза љубави. Светој Литургији и прослави је присуствовао и председник Општине Лајковац господин Живорад Бојичић са сарадницима. У току трпезе, још једном су се обратили вернима протојереј ставрофор Томислав Цветиновић и архимандрит Данило, док је у име ПНХЗ свима присутнима заблагодарила наставница Коса Грчић.

Духовник ПНХЗ

Томислав Цветиновић,

протојереј-ставрофор

 

Приредио, Златко Перић