СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА СЛАВА ПНХЗ ПРИ ХРАМУ СВ. ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

ЛЕЖИМО У СРАМОТИ СВОЈОЈ И ПОКРИВА НАС РУГ НАШ. САМО СПОЉАШЊЕ СЛУЖЕЊЕ БОГУ БЕЗ КАЈАЊА ГАДНО ЈЕ ПРЕД БОГОМ И НЕ МОЖЕ ПОДНЕТИ СУД. Православна Народна Хришћанска Заједница у Лајковцу, при храму Светог Великомученика Димитрија, прославила je свог заштитника Светог пророка Јеремију 14. маја, на дан који је посвећен овом великом пророку.  

    Обележавању славе присуствоао је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић.Светом Литургијом началствовао је умировљени протојереј- ставрофор Милош Љубичић уз саслуживање свештеника, протојереја - ставрофора Томислава Цветиновића пароха Прве Лајковачке парохије, протонамесника Зорана Марковића из Степања и ђакона Александра Мандарића из Уба, коме је ово било прво служење у лајковачкој цркви. За певницом били су гости Дејан Јовановић и Никола Иванковић студенти Богословског факултета у Београду. За другом певницом појци су били брат Мирослав Мирић и вероучетељи Никола Николић и Златомир Перић из Лајковца.

     У својој богонадахнутој беседи окупљеном верном народу обратио се умировљени протојереј - ставрофор Гроздан Симић из Ваљева, у којој је говорио о потреби васпостављања мира и љубави између људи, погледа упућеног у будућност душа наших, достизање Царства Небеског, а да не гледамо само кратким погледом свакодневице личног уживања, духовне лењости и пропадања који нас низводи у таму најцрњу. Да бисмо заслужили Царство Небеско, најпре треба да овладамо својим мислима, речима и делима уз помоћ Бога, да улажемо истински и поштен труд у сагледавању својих грехова  због којих желимо да се храбо покајемо, исповедимо и причешћујемо, и тако очишћени заслужимо да стојимо на страшном Христовом суду. Једино молитвом и постом, попут Светог пророка Јеремије, можемо победити демонске силе и поново успоставити хришћанске вредности у човеку и народу у целини. На крају беседе отац Гроздан је честитао свештенству лајковачке цркве и окупљеном народу славу ПНХЗ Светог пророка Јеремију.

     Након заамвоне молитве освећење  славског жита и резање славског колача извршио је архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић, а након тога, кратку али веома поучну беседу, прота је упутио верном народу. 

      Духовник ПНХЗ у Лајковцу - протојереј ставрофор Томислав Цветиновић заблагодарио Господу на данашњем дану, служашчим оцима на одслуженој Светој Литургији и члановима ПНХЗ и приложницима на труду и прилозима, како би Крсна слава ове заједнице била што свечаније прослављена, и позвао све присутне да узму учешће у трпези љубави у сали црквено парохијског дома.

Ученици О.Ш. "Миле Дубљевић" из Лајковца који похађају верску наставу, су након Свете Литургије у трпезарији парохијског дома извели  културно уметнички програм, док је у име ПНХЗ свима присутнима заблагодарила наставница Коса Грчић .након чега је послужена Трпеза љубави. Светој Литургији и прослави је присуствовао и председник Општине Лајковац господин Живорад Бојичић са сарадницима. Општина Лајковац је и ове године била покровитељ славе ПНХЗ.

С искреном хришћанском љубављу  захваљујемо се фотографу Мештеровић Живомиру из Лајковца, који је несебично уступио фото материјал сајту Цркве Уб.

Припремио, Златко Перић

 

Галерија слика