СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА, СЛАВА И ЗАШТИТНИК ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ЛАЈКОВЦУ

ЈЕРЕМИЈА ДЕВСТВЕНИК И ПРОРОК, БОЖЈУ ВОЉУ ОН ЉУДИМА ЈАВЉА. На дан Светог пророка Јеремије, 14. маја, славе и заштитника Хришћанске заједнице у Лајковцу при храму Светог великомученика Димитрија, Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин уз саслужење свештенства тамнавског намесништва на челу са протом Митром Миловановићем, архијерејским намесником тамнавским.  

      Том приликом Епископ Милутин је у богонадахнутој беседи говорио о значају Свете и Божанске Литургије, нагласивши значај бескрвне жртве које је принета Богу на овој Светој Литургији, а за спасење и духовну обнову присутног верног и српског народа у целини. С великом тугом и жаљењем преосвећени владика Милутин, осврнуо се на погубни утицај, на душе оних који гледају ,,Фарму“, ,,Великог брата“ и друге емисије сличног садржаја. За њих и њихово спасење и преумљење потребно је Богу се молити. Зато је потребно, посебно је нагласио владика, да сви који у Христу и кроз Христа живе, буду пример својим светлим делима, којима се прославља наш Отац Небески, и да се посрнула браћа и сестре наше не осуђују већ да за њих молитвено Богу посредујемо, како би се и душе њихове спасиле.

     После беседе, Преосвећени владика Милутин је у чин протојереја рукопроизвео о. Горана Анђелића, пароха ваљевског, који је своје свештенослужење започео пре десет година у Лајковцу.  Владика је затим верне лајковчане подсетио на дух првог богомољачког покрета и његовог оснивања на челу са Светим Владиком Николајем Велимировићем.

     После Божанствене Литургије и резања славског колача, уследила је трпеза љубави, а пре тога вернике је поздравио протојереј Томислав Цветиновић, духовник Православне народне Хришћанске заједнице  у Лајковцу. У току трајања трпезе љубави, ученици ОШ ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца извели су пригодан програм и рецитал, који је припремила професор српског језика госпођа Соња Миловановић.

    Беседу о Светом пророку Јеремији изговорила је професор биологије Косана Грчић. За свој труд и несебичну помоћ у раду Хришћанске заједнице, књигом су награђени, овај пут верници из Лајковца, Милица Симеуновић, Косана Грчић, Соња Миловановић, Мирослав Мирић и Милован Бајић.

    Прослава Светог пророка Јеремије завршена је у свечаном и достојанственом тону како је и започета.

Припремио, Златко Перић

Галерија слика