СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ ХРАМОВНА СЛАВА У БАЊАНИМА

Кондак 1

"Чудесни војводо града Солуна, велики угодниче Христов и славни страстотерпче, свети Димитрије, теби, који свету точиш миро милости, ми, који те поштујемо исписујемо похвалу: а ти, будући да имаш слободу у Господа, од сваке беде избављај нас, да Ти верно кличемо:

Радуј се, Свети Димитрије, славни Великомучениче и Чудотворче!"

 

Храм Светог Димитрија у Бањанима освећен је 1961. године. Од тог времена верници парохије бањанске, којој припада и село Вукићевица, празнују Светог Димитрија као храмовну славу. Празнично богослужење почело је бдењем уочи празника, које су служили свештеници тамнавског намесништва са својим намесником протојерејем-ставрофором Митром Миловановићем, као и са свештеницима гостима који су раније служили као пароси у овом светом храму. Храм у претпразнично богослужење био је испуњен верницима који су наставили сабрање у трпезарији за трпезом љубави. 
Литургија на дан прослављања Светог Димитрија почела је на одушевљење свих у препуној цркви верника ове мале тамнавске верошице. Молитве у олтару приносили су свештеник тамнавског намесништва протонамесник Александар Ћосић и два свештеника госта: протојереј Јован Милошевић и протонамесник Зоран Брековић. Након опхода око цркве и резања славског колача, литургијско сабрање настављено је за трпезом љубави. Домаћини храмовне славе су сви верници, а посебно се истакао Иван Ашковић са својом породицом.

Вероучитељ Марко Рафаиловић

Објаву припремио уредник Тамнавског намесништва

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика