СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У БАЊАНИМА

У Тамнавском архијерејском намесништву у храму Светог Димитрија у Бањанима верници су прославили храмовну славу своје цркве и свога села. Верни народ и свештенство већ  20 година у навечерју празника обраћају се свом заштитнику Светом Димитрију.

Молитвено богослужење почело је бдењем уочи празника, које је служио протојереј Душан Бабић, протојереј Зоран Брековић и ђакон Марко Рафаиловић. Вечерње богослужење – бдење ретко се служи у сеоским црквама.  Након богослужења за трпезом љубави архијерејски намесник протојереј ставрофор Митар Миловановић обратио се верном народу:

"Као човек и архијерејски намесник веома се радујем што вас, драга браћо и сестре, видим у овако великом броју у цркви у навечерју празника. Бањани су варошица која има вредан народ, народ који је увек био уз своју цркву, што се и види вечерас. Молите се Богу и Светом Димитрију, кога прослављамо сви заједно у братској и хришћанској љубави. Долазите у цркву  сваке недеље. Господ  је ради нас пострадао, умро и Васкрсао и омогућио нама да будемо вечно са Њим. Да општимо са Њим сваки пут када се помолимо Богу у цркви недељом и празником, а круна нашег молитвеног разговора са Њим је сваки пут када се причестимо, ступајући у заједницу са бесмртним Богом. И ми данас у савременом свету имамо разних понуда и искушења, имамо потешкоће да сачувамо веру нашу православну. Најпре молимо се Богу да нам помогне у томе, а онда се трудимо да што више научимо о нашој вери, да волимо једни друге као што Бог нас воли, и као што је Свети Димитрије волео Бога. Живи и здрави били на много година славећи великомученика Димитрија, заштитника Солуна а и Бањана, као и Лајковца и сваке цркве и места у којима му се верни народ обраћа молитвом!“

На сам дан празника Свету Литургију служио је протојереј Небојша Миливојевић уз саслужење ђакона Марка Рафаиловића. Народ из села Бањана и Вукићевице са својим свештенством помолио се Богу и Светом Димитрију. У празничној беседи протојереј Небојша Миливојевић истакао је: "Срећна вам слава, драги Бањанци! Као свештеник у Врелу и ваш комшија заједно са вама се молим Богу и Светом Диитрију сваке године на данашњи дан што је  лепо и богоугодно. Свети Димитрије пострадао је као великомученик, подносећи велике муке од стране безбожника. Поднео је муке јер није желео да се одрекне Христа Господа. Потрудимо се и ми да пребродимо све муке и тешкоће и очувамо нашу веру православну која нас води у Царство Небеско где ћемо вечно бити са Богом. Јако је лепо што су данас са нама на молитви и  ученици који су  дошли из школе. Деца су будућност наше државе и цркве, васпитавајмо их у православном духу и традицији нашег народа. Нек сте живи и здрави на много година славећи свог заштитника Светог Димитрија!"

Током свете Литургије ученици из Основне школе "Рајко Михаиловић" са својим вероучитељем присуствовали су богослужењу певајући на причасном духовне песме нашег Светог владике Николаја "Знаш ли ко те љуби силно" и "Димитрије војвода, слуга Творца и Господа". Након Свете Литургије кренуло се у свечану литију око храма коју су најпре формирала деца, након литије пререзан је славски колач у храму. Молитвено славље продужено је за трпезом љубави коју је припремио домаћин Александар Марјановић са својом породицом.

Ђакон Марко Рафаиловић,

вероучитељ

Објаву припремио

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика