СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ЦРКВЕНА СЛАВА МАТИ АНГЕЛИНА У ТУЛАРИМА

МАТИ АНГЕЛИНА ЗАШТИТНИЦА КРУШЕДОЛА И ТУЛАРА

У Туларима на Дан Мајке Ангелине, 12.8.2016. године, свечано је прослављена храмовна слава. Свету Литургију служио је преосвећени владика Милутин уз саслужење архијерејског намесника, протојереја-ставрофора Митра Миловановића, протојереја Верољуба Глишића и свештенства тамнавског намесништва.

 

Марљивом бригом свештеник Зоран Лазаревић са својим парохијанима и одборницима припремио је црквену славу и сабрање свих парохијана села Тулара и Баталага. Молитвени догађај почео је акатистом преподобној мајци Ангелини, где су се окупили сви они који су помагали годинама своју цркву и животом показивали да жива Црква постоји. Сабрању су се придружили и верници који су родом из Тулара а живе у другим местима.

У празничној беседи на Светој Литургији преосвећени владика Милутин је рекао:

„Свето Писмо је надахнуто Богом и може се тумачити само у цркви и кроз цркву. Свети оци су нам оставили објашњене делове које ми сами нисмо могли лако схватити. Слободно тумачење Светог Писма није добро јер тако одлазимо до лутеријанства и протестантизма. Све што нас занима, питајмо Цркву и оце који су у Цркви, који су научени православљу и који чувају веру у Тројичног Бога на начин који су формулисали Васељенски сабори. Чувајмо веру, чувајмо природу коју је Бог створио, чувајмо нашу лепу Србију, немојмо се бахато понашати према створењима Божијим. Све што је Бог створио је добро, и тако треба да га прихватимо и чувамо, да узрастамо у љубави једни према другима. Да се не свађамо и не делимо на разне странке и политичка убеђења која нас често доводе до разилажења и мржње. Ми смо хришћани, у цркви не постоји демократија него Христократија. Бог је Творац, Он нам указује на пут који нам је најважнији, а тај пут води у живот вечни“.

Након Литургије и литије око храма преосвећени владика Милутин преразао је славски колач испред храма и уручио архипастирску грамату проти Верољубу Глишићу за поклон који је даривао цркви својој.

Молитвено сабрање настављено је за трпезом љубави за којом се обратио архијерејски намесник тамнавски, протојереј-ставрофор Митар Миловановић речима: „Данас  је 11 година како је освећена црква овде на некада веома неприступачном месту на коме је расло шибље и трава. Богу хвала, ево данас светли црква Божија и олтар у коме ће се приносити бескрва жртва Христу Богу докле год је света и века. Пре Другог светског рата било је припремљено 80.000 цигли које су потрошене на нека здања од којих данас нема ништа. Сваке године се овде у малом месту са најмањом црквеном општином увек нешто уради и допринесе развијању и уређењу, како на плану духовне живе цркве, јер видимо да доста деце долази у цркву, тако и на материјалном уређењу: видимо два летњиковца нова, фонтану са лепим крстом, ограђену не само порту него и целокупно црквено земљиште. Црквеној имовини придружује се и хектар и пет ари земљишта, које је поклонио прота Верољуб Глишић и ми му се захваљујемо у име Ваљевске епархије и цркве у Туларима. Хвала вама свима што помажете цркву своју и што се окупљате да Бога славите и Мајку Ангелину. Захваљујем се нашем владици Милутину јер је по седми пут на Дан Мајке Ангелине служио  Свету архијерејску Литургију. Хвала свештенику Зорану који добро окупља своје одборнике и народ. Требало је само видети како се синоћ народ који се брине са својим свештеником око цркве, после обављеног посла, окупља на акатисту Мајци Ангелини. Хвала свима вама што бринете и мислите о цркви својој.

Након тога обратио се дародавац, прота Верољуб Глишић: „Јако сам срећан што се налазим у свом родном месту, част ми је да служим са владиком Милутином, са којим сам служио прву Литургију у манастиру Каони када сам рукоположен од владике Јована Велимировића. Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се каже се у Светом писму. Сећам се када сам имао 7 година и када су дошли неки људи да руше капелу преко пута школе, да скидају крст и износе иконе. То су били људи који не знају шта раде, а ја сам се питао да ли ћу некад имати  могућност да саградим цркву много већу. И Богу хвала, ево дивне цркве коју су саградили моји Туларчани и сви људи добре воље. Земљиште које сам даривао нек јој служи за сва времена.

Потом је свештеник Зоран Лазаревић заблагодарио Богу на предивном дану и својим парохијанима на великом труду и раду у спремању и организовању црквене славе, као и верницима који су у претходним годинама даривали све оно што украшава цркву у њиховом родном месту и доприносе развијању живе Цркве Христове. Затим се захвалио владици Милутину, проти Митру и свим свештенослужитељима који су учествовали у молитвеном сабрању на Дан Мати Ангелине српске.

                                                                                       Дипл.теолог 

Ђакон Марко Рафаиловић,

вероучитељ

Галерија слика