СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК САБОРА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА - ХРАМОВНА СЛАВА У ЈАБУЧЈУ

ГРЕХ НИЈЕ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА И ТРЕБА ДА ЧИНИМО СВЕ ШТО ЈЕ БОГОУГОДНО. У Архијерејском намесништву тамнавском у храму у Јабучју, 21. новембра 2017. године свечано је прослављен празник Сабора Светог Архангела Михаила. Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника тамнавског протојереја  ставрофора Митра Миловановића, свештеника и вероучитеља за певницом тамнавског намесништва, и ђакона Стевана Сировљевића из Ваљева.

 

Овог првог, од мраза прохладног јутра, ученици ОШ ,,Димитрије Туцовић“, од првог до четвртог разреда организовано су, уз своје учитељице и вероучитеља, неки од њих и први пут али уз велику радост, присуствовали Светој Литургији. Присуство ученика Светој Литургији остварено је у хришћанској љубави и сарадњи, директора школе господина Александра Лукића, свих учитељица и вероучитеља.

У току Свете Литургије преосвећени владика Милутин у својој богонадахнутој беседи обратио се верном народу речима:

     Драга децо, браћо и сестре. Човек је биће које се не види. Оно што ми видимо на човеку је ништа, то је само споља. Ми видимо само један део, али много је вреднији и важнији онај део који се не види. А тај део који се не види је икона Божја која је у свима нама.  Као иконе Божје ми смо створени да не грешимо. Ми као хришћани треба да водимо рачуна како живимо и шта радимо. Ако мрзиш, ако завидиш, ако отимаш, ако пијанчиш, онда човек на тај начин уводи грех у своје тело и тако душа постаје  јадна и рањена. Грех рађа смрт и због тога је грех нешто ужасно, ког ми хришћани треба да се плашимо, и да бежимо од њега, и ако смо погрешили да се покајемо. 

      Анђели чији сабор данас прослављамо, су невидљива духовна сила, ми не можемо да видимо анђеле зато што наше очи не могу да поднесу  анђеоску светлосну силу, која је од Бога, јер Бог је створио анђеле. Кроз историју било је, а и данас бива да се анђео  Божији може видети у облику човека, као што је сишао архангел Гаврило и Марији рекао: Благословена си Ти међу женама јер ћеш родити Спаситеља душа наших“ Ти ћеш родити Бога човека. Бог је снага и љубав неизмерна, Он је недокучив и изнад свега је и свакога. Он се може осетити срцем, Он се не може видети очима, Он нам је створи очи не да видимо Њега него његово дело, да видимо свет, децу данас да видимо, да се дивимо како је Бог све створио.

     Преосвећени владика је у беседи подсетио, да су свети Оци говорили, да је  грех и то што, деца не слушају родитеље,  када ученици не слушају своје професоре у школи, ако деца псују то је велики грех. Грех није достојан човека, и треба да чинимо све што је добро, онда је анђео уз свакога кога штити. Сатану је тешко победити, и да би се победио човек се мора обући у свемогуће оружје Божје. Свето Писмо говори даа је то оружје молитва, пост, причест, добра дела и љубав према свима. Ако се тако човек обуче, онда је човек добро кога је Бог створио. Бог је створио анђеле, људе и Цркву заједно. Црква је мајка наша, она је љубав. Црква нас учи шта је најбоље. Христос нас је учио да љубимо непријатеље своје, благосиљамо оне који нас куну, и молимо се Богу за оне који вас мрзе. Није лако али као и Христос, када је био разапет на Крсту није звао у помоћ анђеле већ је рекао ,,Опрости им оче не знају шта раде“ тако и ми треба да урадимо.

     Преосвећени владика у  завршној речи своје беседе, поздравио је присутне нарочито ученике, које је похвалио за рецитовање молитве Господње Оче наш. Похвалио је учитељице и  наставнике,  и верни народ, који је у оволиком броју присуствовао Светој Литургији.

     Након беседе верници који су се припремали причестили су се а после светог причешћа храм је обишла литија. Затим је поводом храмовне славе Аранђеловдана, благосиљан славски колач.

     По завршеној Светој Литургији приређена је богата славска трпеза хришћанске љубави а вероучитељ и учитељице вратили су децу у школу на редовну наставу, Славећи Бога.

 

Вероучитељ

Златко Перић

Галерија слика