Слава храма у Лајковцу – Свети великомученик Димитрије

Храм у Лајковцу је 8.новембра 2019. године прославио своју крсну славу Светог великомученика Димитрија. Светом Литургијом је началствовао архимандрит Михаило Биковић уз саслужење Архијерејског намесника тамнавског протојереја Станише Ђокића и свештеника из Лајковца и Јабучја. За благољепије појања био је задужен хор Светог Серафима Саровског из Зрењанина.

Поред верника из Лајковца и околине, Светој Литургији су присуствовали и представници Општине Лајковац и привредници који су помагали овај храм.

У својој беседи архимандрит Михаило је свима честитао празник посвећен Светом великомученику Димитрију и обратио се речима:

„Свети Димитрије је један од малобројних светитеља у данашње време који је данас мироточив. Миро сведочи о непролазности, сведочи да долази из раја, где нема смрти, болести, уздисања и страха. Тада нам поручује где је Свети Димитрије. Ми данас знамо какав је он светитељ, знамо колико се исцељења добијају од његових моштију од његовог мира. А какав је он светитељ био, каквим је животом живео? Био је војник, човек као и ми , са свим својим слабостима, манама и врлинама. Само је једно било потребно, а то је да поверује у Христа. Али кад поверује, да тако силно поверује, да више се не окреће за овим светом чак и под претњом смрћу и то под страшним мукама. Он нама поручује својим животом шта треба да радимо да постанемо свети.″

По завршетку богослужења свештеници и верни народ кренули су у опход око храма. Обављено је освећење славског жита и резање славског колача. Потом је уследила трпеза љубави коју су припремили вредни парохијани са својим свештеницима из Лајковца.

Архијерејски намесник тамнавски прота Станиша Ђокић је пренео поздрав и благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина рекавши:

„Сведоци смо да је Света Литургија једини спас и одраз љубави небеске и извор живота. То је наше постојање, одакле крећемо и где се враћамо тј. Царство Небеско одакле црпимо своје постојање. Ми данас овде сведочимо веру Божју и помажемо другима како бисмо сви постали богови по благодати Његовој. Сви људи овде данас сабрани свакако осећају се исто као и ја. Можда се не изражавају сви исто, али сам сигуран да осећају ту љубав и благодат Божју овде присутну.″

Старешина Храма протојереј-ставрофор Томислав Матић захвалио се верном народу, челницима општине и свима који су помогли да се на достојан начин обележи овај велики празник.

Вероучитељ Никола Николић

Објаву припремио Мирослав Ранисављевић