САВИНДАН У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ,,17. СЕПТЕМБАР'' У ЛАЈКОВЦУ

САВИНДАН У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ,,17. СЕПТЕМБАР'' У ЛАЈКОВЦУ. Сечењем славског колача и освећењем жита, протојереј Томислав Цветиновић уз присуство директора школе, професора, вероучитеља, гостију и општинских функционера, започео је обележавање школске славе посвећене Светом Сави у централном холу школе.

     По препоруци Министарства просвете РС, школа је 25. / 12. јануара, уприличила светосавску свечаност у којој су учествовали ученици школе, који су извели пригодан програм посвећен Светом Сави и његовом путу љубави према деци, према професији, Цркви и отаџбини.

    Празник Савиндан, Дан духовности и школске славе, у част првог српског aрхиепископa и просветитеља, установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

    Савиндан се прослављао као школска слава скоро сто година, од 1840. све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, Савиндан се 90 - их година прошлог века, одлуком тадашњих власти поново враћа у школе као школска слава.

 

Припремио: Златко Перић