САВИНДАН У ХРАМУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У МАНАСТИРУ БОГОВАЂА

ХРАМ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У БОГОВАЂИ НА САВИНДАН. Светом литургијом коју је служио о. Зоран Милекић а саслуживао ђакон и вероучитељ Бранимир Терзић, у храму Светог Георгија у Боговађи на Савиндан, у заједници са децом, родитељима и верним народом, отпочело је молитвено  сећање на  светосавље које је  Православно Хришћанство српског стила и искуства, изражено у богоугодним личностима, првенствено у Светом Сави Немањином, како је писао Свети Николај Велимировић.

        Отац Јустин Поповић  је својевремено  говорио да смо заборавни као да нас је пркосни бог заборава створио по својој слици и прилици; занети собом, својим свакодневним сујетама и таштинама, и као појединци и као народ склони смо да не памтимо људе који памћење заслужују.

       Велики број присутне деце и опште расположење верног народа присутног у храму, за време трајања богослужења и након, као да поручује свима да смо почели полако да се будимо и не препуштамо тешком забораву значај нашег оца Светог Саву. По завршетку свете литургије, присутна деца у храму, отпевала су химну српском светитељу Сави и извели рецитаторски програм. Свако дете учесник у свечаности, након завршеног рецитала добило је поклон пакет на дар од добротвора, који су се на овај начин прикључили обележавању школске славе.

       Око 11. часова присутни ученици, њихови родитељи и свештеници из храма отишли су до школе где је извршено ломљење славског колача и освећено славско жито. Ученици су у школи, уз бројно присуство наставника, родитеља и гостију, извели свечану светосавску приредбу после које је уследио славски ручак за присутне госте.

Припремио: Златко Перић