РАДОСТ ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

АКО СИ И У ГРОБ СИШАО, БЕСМРТНИ, НО РАЗОРИО СИ СИЛУ ПАКЛА И ВАСКРСАО СИ КАО ПОБЕДИТЕЉ, ХРИСТЕ БОЖЕ, ЖЕНАМА МИРОНОСИЦАМА ГОВОРЕЋИ: РАДУЈТЕ СЕ!

 

На Васкрс у лајковачком храму посвећеног Св. Димитрију, Светом Васкршњом службом, која је почела у 05. сати, у препуном храму, началствовао је крстоносни протојереј – ставрофор о. Томислав Матић, уз саслуживање протонамесника о. Милана Васиљевића и протојереја Томислава Цветиновића. 

     Ове године, пред почетак Васкршње службе, двојица лајковачких младића су из Београда  донели Благодатни огањ из Храма Светог Саве, који је претходно донет  у Србију авионом из Храма Христовог Васкрсења у Јерусалиму.  Међу присутним верницима, који су пристизали на јутарњу васкршњу службу, било је приметно побожно расположење и узбуђење када су преузимали пламен Благодатног огња палећи свеће припремајући се за литију око цркве.

На Светој литургији протонамесник о. Милан Васиљевић прочитао је Васкршњу Посланицу Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја, која наглашава да Васкрсли Христос, ,,Који је смрћу смрт уништио и онима у гробовима живот вечни даровао“, основа је човекове пробуђености за одговорност за свако људско биће, не само у времену него и пред вечношћу. Исповедајући Васкрсење Христово и верујући у у опште Васкрсење мртвих, ми исповедамо и постајемо свесни своје непролазне одговорности за светињу сваког људског бића и сваког створења, и празнујемо неуништивост вере и људске наде у вечни смисао живота, у Христу, Богу љубави, Жртвованом ,,за живот света“.

Нека мука и тескоба наших дана узмакну пред светлошћу и радошћу Васкрсења Христовог! И никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашега Васкрсења!

На Светој литургији о. Томислав Матић и о. Милан Васиљевић извршили су освећење васкршњих јаја а потом су верници приступили Светој Тајни Причешћа. И ове године причестило се више од половине присутних верника, међу којима је било доста деце и младих.

После завршетка Свете Литургије, у малој сали старог парохијског дома, одржана је мала туцијада васкршњим јајима у којој су учествовали поједини чланови црквеног одбора и неколико верника из хришћанске заједнице. Победник туцијаде добио је икону Пресвете Богородице са Христом у наручју. Куцајући се васкршњим јајима и у братској и искреној љубави, присутни су се међусобно поздрављали са ,,Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

У радости Васкрсења Христовог загрлимо једни друге и сва створења, и запевајмо свету песму вечног живота и Светлости:

Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт победивши и онима у гробовима живот даровавши.

Христос Васкрсе!

Ваистину Васкрсе!

 

Приредио, Златко Перић

 

 

Галерија слика