ПРВИ ПУТ ОДСЛУЖЕН АКАТИСТ СВ. НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ У ХРАМУ СВ. ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

 

СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ ЕПИСКОП ПЕНТАПОЉСКИ И ЧУДОТВОРАЦ. У суботу 15. јуна са почетком у 19. часова у цркви Светог Димитрија у Лајковцу одслужен је  први пут акатист Светом Нектарију Егинском епископу пентапољском – чудотворцу и светитељу нашег века, уз саслуживање високопречасног протојереја – ставрофора Ненада Андрића из Ваљева и верног народа.

     После молитве верници су приступили помазивању јелејем освећеном у манастиру Св. Нектарија Егинског, добивши свако по једну бочицу јелеја. Старешина храма Светог Димитрија у Лајковцу, високопречасни протојереј – ставрофор Тома Матић, обавестио је вернике, да ће се убудуће молебан посвећен Св. Нектарију Егинском служити сваке друге суботе у месецу.

      После тога у великој сали црквено – парохијског дома одржана је трибина у присуству верника. Гости духовне трибине – која је била посвећена чудотворствима излечења болесних, Св. Нектарија Егинског, били су високопречасни протојереј – ставрофор Ненад Андрић из Ваљева, проф. др Слободан Живковић професор у пољопривредној школи у Ваљеву (магистрирао на делима Св. Јустина Ћелијског, а докторирао на делима Св. Николаја Велимировића) и Дајана Петровић вероучитељ из Ваљева аутор двеју објављених збирки песама.

         Духовну трибину, својом беседом и лично доживљеним искуством у чудотворна излечења болесних, посебно од канцерогених болести уз помоћ молитви Светом Нектарију Егинском и помазањем освећеним уљем, отворио је о. Ненад Андрић. Отац Неша је топло и искрено сведочио о постојању везе између болести и греха који сваки човек учини. Зато је веома важно о чему мислимо, шта и како говоримо и шта радимо да касније због тога не бисмо патили. Његове речи су  упозоравале да добро пазимо шта говоримо и да никада никога не оговарамо и не осуђујемо.

          После говора о. Неше присутнима се кроз песму и ишчитавање стихова песама из своје две збирке, обратила сестра Дајана Петровић вероучитељ из Ваљева која је изванредним вокалом и рецитовањем допринела достојанству вечерње трибине.

          Проф. др Слободан Живковић је у веома надахнутој беседи о првородном греху и слободи коју је Бог дао човеку чак и да погреши, да не жели заједницу са Богом, указао и на данашње стање духовног, душевног и телесног здравља људи у Србији али и у целом свету. Подсетио је да је узрок болести данашњег човека и људи свих векова од Адама и Еве до данас, увек исти а то је човекова богоотуђеност и опијеност властитим самозадовољством у којем се више ништа не преиспитује. Како Бог жели да се сви спасемо, Он у свет међу људе шаље и болест, која нам је дата као време у којем трезвеније сагледавамо, иначе затамњену слику, везу између наших поступака према другим људима и болестима које се увек због тога јављају.

          Духовну трибину завршио је о. Томислав Матић старешина цркве у Лајковцу, својим сведочењем о скорашњем путу на острво Егину и манастир у којем је служио Свети Нектарије Егински и о сусрету са духовним чадом Св. Нектарија Егинског - о. Нектаријем Виталисом, који данас служи у манастиру у који сваки дан пристижу људи из целог света тражећи помоћ за излечење. Позвао је присутни верни народ да редовно посећује богослужења, да пости и причешћује се како бисмо задобили благодат Духа Светога. Упознао је вернике о могућностима поклоничког путовања до Егине.

Припремио, Златко Перић

Галерија слика