ПРОСЛАВА 160 ГОДИНА ХРАМА У НОВАЦИМА

Прослава 160 година храма у Новацима. Празник Мала Госпојина ове године је изузетно свечано прослављен како и приличи овако великом јубилеју.

21.септембар 2017. године освануо је сиво и кишовито. Тамнавски народ је дочекао тај четвртак са жељом да порани и стигне на Архијерејску литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице у Новацима којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

Велики јубилеј, 160 година од изградње овог храма, затекао је протојереја Срђана Филиповића на месту старешине храма.  Упркос киши која није престајала до поднева, било је задовољство видети цркву препуну парохијана из Новака, Трлића, Зукава и Калиновца као и верног народа из околних места. Оно што је свима посебно грејало срце било је присуство мноштво деце овог краја.

Владика Милутин је након службе одржао беседу о породичним вредностима, посебно се обраћајући деци. Деца су му се с осмехом на лицу придружила у ломљењу славског колача.

Црква посвећена рођењу Пресвете Богородице крије право  сликарско благо које је насликао руски сликар Андреј Биценко.  То се односи на ретке приказе из Библије који красе зидове овог храма као и звездано небо.

И овај пута је  отац Срђан са својим парохијанима беспрекорно организовао велику прославу. Током трпезе љубави додељене су грамате најзаслужнијима, а Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић још једном је нагласио важност свега урађеног за последњих 10 година у и око цркве у Новацима.  Народ тамнавски је наставио до у ноћ прославу 160.рођендана свог храма.

 

Teкст:  Немања  Ћириловић

Фотографије:  Слободан  Иветић

Објаву припремио Мирослав Ранисављевић, уредник тамнавског намесништва

Галерија слика