ПРЕПОДОБНА МАТИ АНГЕЛИНА СРПСКА - СЛАВА ЦРКВЕ У ТУЛАРИМА

У недељу 12. августа 2018. године, црква у Туларима прославила је славу Преподобну мати Ангелину Српску.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Станиша Ђокић намесник тамнавски уз саслуживање свештеника ваљевске и шабачке епархије. За певницом су били чланови певнице из цркве у Убу.

“Мајка Божија донела је на свет дете, Христа, који ће човека спасити од смрти и греха. То је пример мајчинства и пример мучеништва. Пример мајчинства јер је жени дато да рађа уз благослов Божији, или ако то није случај, онда да се оствари као хришћанка у заједници и тако заслужи царство небеско. Пример мучеништва јер се најпре мученички и страдалнички улази у Царство Божије.

Властелинка српска, истрајући у прогонству и мучеништву, дочекавши духовно окрепљење у монашењу, брине о српским светињама, српској деци и постаје несумњиво мајка. Ово је редак празник када један мали народ на Балкану слави своју деспотицу Преподобну мати Ангелину Српску. Многи се питају какав је то мали народ чији принчеви и принцезе из свиле и порфире улазе у расе и мантије? И какви су то монаси који касније из раса и мантија мучеништвом својим постижу Царство Небеско и тела им остају нетрулежна? То је , драга браћо и сестре, српски мученички народ чији је изданак мати Ангелина и чији празник данас славимо. Нека је срећан и Богом благословен овај дан и нека је срећна слава храму у Туларима и свим њеним парохијанима”, рекао је отац Станиша у својој беседи.                                   

По завршетку богослужења свештеници и верни народ кренули су у трократни опход око цркве. Потом је испред храма обављено освећење славског жита и резање славског колача, након чега је уследила трпеза љубави који су припремили вредни парохијани на челу  са својим свештеником Зораном Лазаревићем. Током трпезе љубави отац Станиша је у своје име и у име владике Милутина поздравио све присутне и захвалио се свима који су трудољубиво ову трпезу припремили. За несебичан допринос Цркви уручена је Библија Стеви Леонтијевићу из Уба.

 

Чланак припремио:

Мирослав Ранисављевић

 

Фотографисао:

Милош Рафаиловић

Галерија слика