ПРАЗНИК ТРОЈИЦЕ 2016 У ЦРКВИ У ВУКОНИ

Празник Тројице-Духови је један од три празника у години ( уз Божић и Васкрс), који се обележава 3 дана.

То свакако говори о значају овог празника. Десети дан по Христовом Вазнесењу, појави се Дух Свети у виду велике пламене буктиње и раздели се пламеним језицима на све апостоле. Тада они добише чудесне моћи, између осталог моћ да говоре многим језицима и да чине чудеса.

Свету Литургију на празник Духова служио је о. Предраг Велимировић, старешина храма. Тога јутра под у цркви је био покривен цвећем и травом. Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га, пак, преузели од Јевреја, који су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће. То их је подсећало на време када су преко Мојсеја добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа.

После литургије верни народ је клечећи, уз молитву, исплео венчиће који се потом уносе у домове и стављају поред иконе и кандила.

Породица Стевана Ранисављевића из Кожуара даривала је часни крст поводом обележавања 110 година цркве. Жарко Морачанин из Сувог села је током васкршњих празника носио крст у Јерусалим  на освећење. Црква им благодари, а њихова добра дела нек се умноже.

Након Литургије верни народ се окупио у црквеном дому на трпези љубави која је спремљена трудом свих присутних. За одличан музички програм побринуо се фрулаш Бошко Пантелић из Сувог села.

Уредник тамнавског намесништва

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика