ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - СЛАВА ХРАМА У РАДЉЕВУ

Ставивши се под небеску заштиту Пресвете Богомајке и матере свих нас, храм у Радљеву прославио је своју крсну славу – Покров Пресвете Богородице. На овај благословени дан  Светом  службом  Божјом  началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор о. Митар Миловановић. У приносу бескрвне и животворне жртве саслуживали су му протојереј-ставрофор о. Милош Љубичић, умировљени свештеник и дугогодишњи парох у Радљеву, протојереј о. Небојша Миливојевић, парох врељански, протонамесници о. Милан Васиљевић, парох лајковачки, о. Зоран Марковић, свештеник у Јабучју и о. Зоран Лазаревић, туларски парох.

 

„Пресвета Богородица, матер Господа нашега Исуса Христа матер је и свих нас. Она је неразрушива тврђава вере православне, јер кроз њу произађе Спаситељ света. Она је брзопомоћница свим невољнима и непробојна заштита. Њен овоземаљски живот и брига за Богомладенца Христа; бекство свете Породице у Египат; гледање страдања сина свога висећега на дрвету крсном низ кога се крв невина лила, и више је него довољно да може измолити од Сведржитеља и Цара Васељене све што јој јаком вером и искреног срца заиштемо. Посебан је однос нас православних према Богомајци. Она као да је део и наших породица, као да живи и станује заједно са нама у нашим домовима. Данас када је породица у духовној и моралној кризи, Пресвета нам у свему може бити пример и путеводитељ...“ – надахнуте су речи крстоносног проте о. Митра Миловановића којима нас је на Светој Литургији подсетио да нисмо сирота деца, да нас љубав и покров Богомајке и матере свих нас прати кроз све дане живота наших.

Након Свете Службе, литије око храма, освећења славског жита и ломљења славскога колача, трудом ученика и учитељица радљевске основне школе приређен је пригодан културно-уметнички програм. Након рецитала и игара народних кола уследила је трпеза љубави чиме је достојно прослављена слава храма у Радљеву.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика