ОСВЕЋЕНА НОВА ШКОЛА У КАЛИНОВЦУ НА ДАН СВЕТОГА САВЕ

У Тамнавском архијерејском намесништву, у издвојеном одељењу Основне школе „Рајко Михаиловић“ у Калиновцу освећена је  школа, израђена  по најсавременијим стандардима. Мало село Калиновац је једно од ретких села у којем је приметан благи пораст броја ученика у школи, па је тако у први разред уписано 11 ученика. У школи су запослена два учитеља: Горан Брековић и Зорица Максимовић, а постоји и предшколска група, коју води васпитачица Ивана Радивојевић.

Чин свечаног освећења школе извршио је Тамнавски архијерејски намесник протојереј-ставрофор Митар Миловановић, уз саслужење надлежног парохијског свештеника Срђана Филиповића и ђакона Марка Рафаиловића, који је и вероучитељ у овој школи. Добродошлицу свима присутнима пожелела је директорка школе професорка Јелка Панић, а свечану школску приредбу спремили су ученици заједно са својим учитељима.

Након освећења прота Митар Миловановић се обратио свима присутнима:„Драга браћо и сестре, веома сам поносан што видим све вас, православне Србе, окупљене на данашњи дан када прослављамо највећег и најпоштованијег Србина свих времена Светог Саву. Срби се често споре око неких знаменитих људи или догађаја, али око Светог Саве сви су сагласни и сви га једнодушно поштују. Дело Светог Саве је бесмртно јер он црпи своју снагу од Сина Божијег. Све оно чему је поучавао српски народ, Свети Сава је и сам научио од Христа, у кога ми сви верујемо. Када је Свети Сава 1221. године у манастиру Жичи изговорио своју чувену беседу „О правој вери“, рекао је:„Постоје многе вере, нације и културе,  а само је једна вера Христа Господа истинита и права. Јер, учење духовно није игра, ни безумље људских мисли, већ проповедана света вера Христа Господа, о коме пророци Светим Духом Божјим прорекоше и сви свети сачуваше и преподобни оци без порока беспрекорно одржаше, као на недељивом крајугаоном камену, Христу, који је Премудрост Очева и Сила“.

Прота Митар је посебно нагласио:„Преносим вам благослов нашег владике Милутина, који није у физичкој могућности свугде да буде, али је нама заповедио да пренесемо његов владичански благослов. Ви сте један јако вредан народ. Приредба за данашњи дан, коју су Српска деца припремила са својим учитељима,  користи нашем духовном, културолошком и националном узрастању. Живи и здрави били на много година“!

На крају свечаности свим ученицима подељени су пакетићи и поклони за празник.

Ђакон Марко Рафаиловић, вероучитељ

Објаву припремио Мирослав Ранисављевић

 

Галерија слика