МАЛА ГОСПОЈИНА - СЛАВА ХРАМА У НОВАЦИМА

Рођењем Пресвете Богородице засијала је светлост из које ће произаћи Светлост свету Господ наш Исус Христос. Адам и Ева ликују јер од њих одбеже жалац смрти. Тако Пресвета Дјева постаде нова Ева а син њен Господ Исус Христос нови Адам у ком ће род људски наћи спасење. Успомени на данашњи догађај посвећен је један од најлепших и најзначајнијих храмова у тамнавском намесништву, храм у селу Новаци.

 

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је Архијерејски Намесник тамнавки крстоносни прота о. Митар Миловановић. У приносу свете, бескрвне и животворне жртве саслуживали су му протојереј о. Небојша Миливојевић, парох врељански и протонамесник о. Срђан Филиповић, старешина новачке цркве.

„Нико, до Господа нашега Исуса Христа, у православном свету није толико поштован, никоме се не обраћају за помоћ и заштиту и ником више храмова није посвећено него ли Пресветој Богородици. Ево, у Тамнави постоје храмови посвећени Богомајци који су пропратили скоро читав њен овоземаљски живот. Овде у Новацима славимо Пресвето Рождество Богоматере – Малу Госпојину, у манастиру Докмир Ваведење у свети Храм, у Радљеву прослављамо њен небески Покров, у Убу се налази црква крстионица посвећена чудотворној икони Богородице Тројеручице и у Вукони храм Успења. Наведено нам говори колико су Тамнавци везани за Пресвету Богородицу.“ – надахнуте су речи проте Митра изговорене у току Свете Литургије.

Пошто су на самом храму потребни радови ради заштите, а у току су на звонику највишем у Тамнави а и шире, служашчи се обратио присутнима и свима за помоћ јер, како каже, обнављајући торањ - звоник ми смо некако ближи Богу и Богомајци која ће измолити од Сина свога благослов за оне који учествују у овом богоугодном делу.

По завршеној Литургији уследила је литија око храма, затим ломљење славског колача и освећење славског жита, након чега је уследила трпеза љубави. Домаћини овогодишње црквене славе били су Г. Јован Петрић и Г. Мирослав Тодоровић, оба из Трлића. За следећу годину улогу и привилегију домаћина узели су Г. Живојин Јовановић и Г. Милан Близањац, предузетници из Трлића.

 

Вероучитељи Александар Мандарић и Растко Алимпијевић 

Галерија слика