КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ПОСВЕЋЕНА БОЖИЋУ

Радионица под називом „Како спремити Божић“ одржана је по трећи пут у среду 28.12.2016. године у основној школи у  Сувом Селу, издвојеном одељењу ОШ „Јован Цвијић“ из Дебрца.

Трећу годину заредом сабрали су се ученици из: Сувог Села, Месараца, Кожуара, Вуконе и Врела поводом креативне радионице Како спремити Божић. На тај начин родитељи и деца са територије две општине и две матичне школе направили су сабрање и братољубље које одувек постоји у нашем народу. Ученици су припремили све што је потребно за празник: печеницу у виду прасета од папира на ражњу, чесницу, бадњак, као и импровизовану пећиницу у којој се родио Господ Исусу Христос. Три ученика предстваљала су три мудраца са Истока, а сваки је даривао икону Господа истим даровима као и мудраци у давна времена. Након рецитовања песама о Божићу, сви заједно су запевали песму Звезда се засја над белим селом чудним Витлејемом и Ој, бадњаче, бадњаче.
Креативна радионица је корелација наставе  народне традиције и веронауке у организацији учитељица: Милене Николић, Душице Симић и вероучитеља ђакона Марка Рафаиловић зачетника у прављењу креативних радионица и организовања практичне веронауке. Након пригодног програма ученика присутнима се обратила директорка школе из Дебрца Весна Вуковић: „Веома  сам срећна што видим оволики број ученика из наших села који су се скупили у школи и на један леп начин показали оно што уче на часовима веронауке и народне традиције. Деца су вредна као и њихови предавачи овде у школи и то се види. Све активности које се зачну и крену као лавина и код других колега у школи, потекну управо одавде, од вероучитеља Марка Рафаиловића из Бањана и учитељица Милене и Душице. Хвала проти Митру што је дошао, као и свим свештеницима, колегама из других школа и вама, децо, који сте дивни били вечерас. Ускоро идемо на празнични распуст, па вам честитам предстојеће празнике, а најпре Божић за који се и овом приликом спремамо“.
Након директорке школе присутнима се обратио Архијерејски намесник прота Митар: „Драга децо Цркве Божије, велика је радост данашњег времена када видимо да се деца окупљају због имена Божијег. Школа је храм знања у ком се ви спремате за предстојећи земаљски живот, овде учите, а са вашим родитељима примењујете у животу. Црква је дом молитве који нас спрема за живот вечни. Подједнако је важно знање из школе које учите као и јеванђељско знање које учимо у Цркви од нашег Спаситеља Господа Исуса Христа. Спремамо се честитим и побожним животом за Царство Божије. Ускоро ће  Божић, све што сте овде научили примените у животу и наша Црква српска ће цветати од нових, вредних и верујућих Срба. Радоваће се сви анђели на небу када ове духовне песме које смо чули вечерас овде  запевате и уочи Божића у вашој цркви у Вукони, чијој парохији сви ви припадате. Хвала учитељима, вероучутељу, директорки школе и вама, децо, што сте нам указали част да можемо бити део вашег стваралаштва и љубави коју показујете према Богу и својој Цркви.“


Учитељица Милена Николић

Објаву припремио

Мирослав Ранисављевић

 

Галерија слика