ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ У ЛАЈКОВЦУ

И ГОСПОД ЈЕ БЛИЗУ, БРАЋО И СЕСТРЕ ГОСПОД КУЦА НА ИСТОРИЈУ СВЕТА. Николај свети велики  каже Бог ти није дао очи да видиш Њега. Бог је дао  очи  и мени и теби да видимо Његово а не Њега. Али Господ каже, немојте да будете слушачи само Светог Писма, немојте да будете слушачи речи, него творци. Прочиташ то и учиниш, као што је и Господ, све што је рекао све је учинио. Црква у Лајковцу  прославила је своју крсну славу - Св. Димитрије Солунски.

 

Овог благословеног дана старешина Цркве у Лајковцу протојереј ставрофор о. Тома Матић је са Архијерејским Намесником  тамнавским о. Митром Миловановићем, свештенством и верним народом дочекао испред црквено парохијског дома, Његово Преосвештенство Владику ваљевског Господина Милутина.

  Светом Архијерејском Литургијом  началствовао је Преосвећени Епископ ваљевски Господин Милутин уз саслуживање Архијерејског намесника Тамнавског,  крстоносног  протојереја – ставрофора  о. Митра Миловановића,  Високопреподобних архимандрита, о. Михајла Биковића игумана манастира Јовање, и о. Доротеја из Шведске, јерођакона о. Силуана и свештенства Цркве у Лајковцу.

     Међу присутним и угледним гостима био је и председник Општине Лајковац господин Живорад Бојичић, и књижевник господин Радован Бели – Марковић.

    Владика Милутин је на Светој Архијерејској Литургији благоизволео одликовати Високопречасног протојереја Томислава Цветиновића пароха првог лајковачког и клирика на подручје епархије, правом ношења натпрсног Крста и звањем протојереја – ставрофора, да свагда и од свих као такав признат буде, стављајући му у дужност да се увек сећа речи Спаситељевих, нека се светли светлост ваша пред људима да и они виде добра дела ваша и прославе Оца нашег који је на небесима.

Преосвећени владика Милутин на Светој Литургији у својој богонадахнутој беседи, подсетио је верни народ на жртву младог великомученика Димитрија Солунског за Христа Бога и на важност хришћанског васпитања којег је од својих блажених родитеља, добио Димитрије још у свом детињству. Захваљујући таквом васпитању да воли нарочито сиромашне људе и све људе уопште, он се не само успротивио суровом цару Максимијану, који је прогонио и убијао хришћане, него је јавно исповедао и проповедао Господа Исуса Христа, због чега је био затворен у тамницу и на крају био погубљен и тако био уписан у Књигу Живота.  ,,Ето нама пута хришћанима, којим треба да идемо“ подсетио је владика Милутин присутни верни народ, на величанственост пожртвовања Св. Димитрија.

Такође је подсетио на важност сталног ишчитавања Јеванђеља Христовог, поста и причешћивања,како не бисмо били само слушачи и читачи написаног, већ и творци мира и љубави између људи, како би престала омраза, завист и крвави ратови у човечанству. ,, Кад данас узмем Јеванђеље па прочитам нешто као да никад нисам читао, оно је увек свеже, увек јако, увек силно, оно је увек актуелно, оно нас потпуно препорађа, од дивље ствара питому лозу, од човека безбожника ствара човека хришћанина, и од грешника ствара светитеље то је Свето Писмо браћо и сестре. Европа је  Христа истерала, и ево слушам, читам новине, гледам каткад телевизију, где год хоћете можете приметити  - хришћанство је религија немира а ислам религија мира, такво мишљење се намеће људима.  То се званично саопштава. Па данас у Европској земљи некој нисте баш сигурни понети крстић на грудима, јер можете због тога страдати“ упозорио је Преосвећени владика Милутин. ,,И Господ је близу, браћо и сестре Господ куца на историју света. Господ нас даље учи, не бојте се света овог, кад бисте били од света овог свет би вас љубио, али како нисте од овога света, него вас ја изабра, зато вас свет мрзи“.

На крају  беседе  владика Милутин позвао је цео род српски да време које је пред нама искористимо да ојачамо и да будемо спремни када нас Господ позове да кажемо, да Господе, ево прими дух мој. Да сваки од нас својим подвигом на себи  и у себи сведочи распетог Христа, васкрслог Христа  коме нека је слава и хвала у векове векова. Амин!

     Обављена је и литија око храма а по завршеној Светој Литургији испред црквено парохијског дома одржана је приредба коју су извели ученици О.Ш. ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца а коју је припремила професор српског језика и књижевности госпођа Соња Миловановић.

Након тога чланови  КУД Лајковац извели су сплет игара на платоу испред дома. По завршетку програма, старешина Цркве у Лајковцу протојереј ставрофор о. Тома Матић позвао је све присутне госте и верни народ да узму учешће  у славској и свечаној трпези љубави.

     Захваљујемо се на братској помоћи уступања аудио и фото материјала нашој браћи у Христу Богу, господину Живомиру Мештеровићу и господину Миловану Живановићу.

 

Вероучитељ,

Златко Перић

 

 

           

 

 

Галерија слика