ДУХОВНА ТРИБИНА О ПОСТУ, МОЛИТВИ, ИСПОВЕСТИ И ПРИЧЕШЋУ У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У ЛАЈКОВЦУ

      ПОСТ ЈАЧА ЧОВЕКОВ КАРАКТЕР, УЧВРШЋУЈЕ  ЉУДСКО ДОСТОЈАНСТВО. Дана 17. фебруара 2018. године после Акатиста Богородици Тројеручици, са почетком у 18. часова у црквено парохијском дому у Лајковцу, одржана је трибина посвећена посту, молитви, исповести и причешћу. Предавач је био игуман манастира Плужац архимандрит Хаџи Данило Јокић.

 

Духовну трибину за верни народ приредио је старешина храма протојереј - ставрофор отац Томислав Матић, а отац Томислав Цветиновић и отац Милан Васиљевић учествовали су како и припремама тако и у току даљег одржавања трибине.  Пред пуном салом верника уводну реч дао је отац Томислав Цветиновић.

    Архимандрит Данило трибину је започео подсећањем да у понедељак почиње Васкршњи пост и  да је за човеково спасење, најважније, пост, молитва, исповест и причест.

   Пост има велику моћ. Записи о посту постоје у Старом Завету као и у Новом. Постили су пророци, постио је Свети Јован Крститељ, постио је Господ Исус Христос четрдесет дана и ноћи пре него што је започео своју мисију. Пост је важан за човека јер на тај начин јача свој карактер, учвршћује своје људско достојанство, морал. Пост гаси распаљене прохтеве телесне. Постећи и  молећи се човек се смирава, припремајући се за исповест и покајање. Ми постимо, молимо се, исповедамо се, да бисмо се удостојили Светог Причешћа. Причешћа Телом и Крвљу Исусовом.

...Када постимо и молимо се ми треба да исповедимо грехе. Постом и молитвом ми смо омекшали своју душу и припремили је за исповест. Непријатељ човеков и његовог спасења, учиниће све да би нас одвратио од намераване исповести и тако од спасоносне Свете Тајне Причешћа. Зато се треба супротставити наговору нечастивог, да када дођемо у цркву код свештеника на исповест, да не треба да се исповедамо а ако се исповедамо да исповедимо само неке насјситније грехе. Бог је свештеницима дао власт да разрешују човекове грехе. И оно што свештеник разреши и Бог ће разрешити. Оно што свештеник не разреши ни Бог неће разрешити. Велику је власт Бог дао свештеницима.

    ...У тренутку искрене исповести и разрешења греха од стране свештеника, верник приступа Светој Тајни Причешћа која оживотворава, чисти душу од греха, обесмрћује човека. Света Причест је Огањ који спаљује недостојне причешћа а спасава и за вечни живот припрема достојне, оне који се искрено и дубоко кају за све оно што су учинили и исповедили.

    После предавања о посту, молитви, исповести и причешћу у благодатном осећању, присутни верни народ постављао је архимандриту оцу Данилу многа питања на ову тему као и из верског свакодневног живота.

     Духовна трибина завршена је трпезом љубави.

Слава и хвала Богу за све. Амин.

Перић Златко

Галерија слика