ДАНИ АНЂЕЛА ПО ДЕСЕТИ ПУТ У ОШ У БАЊАНИМА

У ОШ „Рајко Михаиловић” у Бањанима по десети пут за редом вероучитељ ђакон Марко Рафаиловић у сарадњи са својим колегама организује креативну радионицу „Дани анђела”.

Свечана радионица почела је молитвом Светом Николају “Златоусти проповедниче”. Након молитве, деци, наставницима и новоизабраној директорки професорки Јелки Панић обратио се протојереј Митар Миловановић, Архијерејски намесник тамнавски, који је рекао: „Величанствен је и диван призор видети вас сваке године, децо, овако лепо окупљене на вашој традиционалној радионици „Дани анђела“. Толико смо сви заједно поносни на вас који сте пронели славу Бањана , свих ваших околних села, целе наше Тамнаве и епархије Ваљевске по читавај нашој Србији и целом свету. Веома смо поносни што сте у најбољем светлу показали пре неколико дана са вашим вероучитељем и учитељима на државној телевизији веронауку, ваш труд и рад. Уживао сам гледајући  у студију РТС-а пун студио анђела из Тамнаве, и није чудо што су многи звали и распитивали се за вашу школу и ваше село. Преносим вам благослов нашег Преосвећеног владике Милутина, који је био овде неколико пута и задивио се лепотом умећа стварања анђела на најкреативнији начин. Ја вам честитам на свему, живи и здрави били, ви и ваши трудољубиви учитељи, Бог вам у свему помогао!“

Након обраћања проте Митра ученици су почели са радом. Шездесет ученика било је обучених  у беле мајице са контурама анђела на грудима, певали су песму анђелима „Два анђела шеташе“ и „Источниче живоносни“. Након завршеног рада директорка Јелка Панић поделила је као награду ученицима књиге „Десет Божијих заповести у сто прича” ауторке  госпође Радмиле Мишев, уреднице часописа „Светосавско звонце“. Прво место: Марта Морачанин, први разред (Суво Село), 2.место: Александар Чањић, други разред Врело, 3.место: Филип Илић, трећи разред из Брезовице, 4.место: Иван Исаиловић, трећи разред из Калиновца. За најмаштовитији рад  награђен је Никола Кесеровић, четврти разред из Бањана, а за најкреативнији рад награђена је Снежана Илић, трећи разред из Бањана.

Након тога директорка је локалним медијима изјавила следеће: „Наша школа је веома поносна што  већ десет година негује ову прелепу манифестацију „Дани анђела”, коју је осмислио на часу веронауке наш вероучитељ ђакон Марко Рафаиловић“. Радионица је почела прве године на нивоу једног разреда. Како су године одмицале, прерасла је на једну школу овде у Бањанима, а затим су се из године у годину прикључила сва издвојена одељења, као и села која не припадају административно нашој школи. Данас у овој сали су деца из десет села. А ове године смо представили наш рад и на државној телевизији у најгледанијој емисији, „Жикина шареница”. Виша пута нас је посетио и наш владика Милутин. А наш рад чуо се и до далеког Сибира. Пратећи на интернету, видимо и да друге школе преузимају модел ове манифестације, на шта смо веома поносни. Ја морам да поменем велику заслугу нашег надалеко чувеног  вероучитеља, који је све ово осмислио и који највећи део тог радосног терета поднесе за све ученике. Веронаука се у нашој школи учи сто посто и то је предивно за децу као што су наша. Деца показују машту и креативност,  коју испољавају како у овој манифестацији , тако и у пролећној „У сусрет Васкрсу”, затим у радионици која је за време поста „Време је поста” где деца спремају посне колаче и посте, као и у спремању школске славе Свети Сава, дечије недеље, дана школе, и многих други лепих скупова и манифестација.

У свом обраћању медијима оснивач ових радионица вероучитељ ђакон Марко Рафаиловић  рекао је: „Јако сам срећан  што деца, ти нови православни Срби, оприсутњују анђеле Божије,  што веронаука Христа Бога цвета у мојој школи и мом родном селу. А све је почело за мене давне 2004. године када смо на часу веронауке основали прво радионицу за Васкрс, па две године касније за пост, па наредне године за анђеле. Све је почело у једној учионици да би данас прерасло на ниво многих школа. Ево, Богу хвала, ове године људи из државне телевизије желели су да покажу целој Србији ову предивну децу која ће својим животима оприсутњивати Јеванђеоску науку Христа Господа.

Учитељица Ана Илић

Објаву припремио

Мирослав Ранисављевић


Прочитајте како су се ученици припремали за гостовање на РТС-у.

Галерија слика