ДАНИ АНЂЕЛА У ОШ "РАЈКО МИХАИЛОВИЋ"

Дванаесту годину за редом вероучитељ Марко Рафаиловић, у сарадњи са својим колегама из ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана, а уз одобрење директора школе Бошка Сарића, организује духовно сабрање "Дани Анђела". Овогодишње сабрање својим присуством увеличао је владика Милутин.

Свечаност почиње увек са молитвом светом владики Николају тј. тропаром, а завршава се молитвом тј. тропаром Светом Јустину. Сви ученици од петог до осмог разреда певају, док нижи разреди певуше, чекајући своје време тј. више разреде да би у пуном капацитету учествовали. Руске песме "Ангел Хранитељ" и друге певају виши разреди, а сви заједно певају "Два Анђела шеташе" песму нашег Лелићког Златоуста Светог Владике Николаја. Духовно сабрање "Дани Анђела" осмислио је вероучитељ са децом на часу веронауке, а у циљу креативног стваралаштва, духовног узрастања и поштовања традиционалних вредности нашег народа. У далеком Сибиру сатанистичка манифестација ``Ноћ вештица`` је забрањена, а код нас вероучитељ и ученици су покренули и већ годинама траје Божије Анђеоско сабрање крштене деце, што је за сваку похвалу истакао је директор школе. Сваке године окупе се ученици из матичне, бањанске школе као и из издвојених одељења: Тулара, Калиновца, Кожуара, Вуконе и Сувог Села, све укупно 213 ученика.  На општу радост овогодишње сабрање посетио је и наш епископ Ваљевски Милутин који нас је благословио и поучио како да наставимо духовни и хришћански живот: рекавши "Веома се радујем што сте сабрани, што доживљавате Анђеле Божије у данима пред велики празник Аранђеловдан. Наставите овако, а ја ћу вас увек посетити као епископ Ваљевски, Бањански и сваке цркве у нашој Богом чуваној епархији". Гости сабрања били су: као домаћин у свом намесништву протојереј-ставрофор Митар Миловановић, начелник за веронауку протојереј Милан Ристивојчевић, мати Ирина настојатељица манастира Грабовац, протосинђел мр Силуан (Мракић) секретар епископа и свештеници из парохија у којима се налазе издвојена одељења.

На крају сабрања, по плану које су ученици са вероучитељем осмислили на часу веронауке и такмичења, директор је ученицима поделио поклон књиге.

Комисија у саставу: професорка ликовне културе Наташа Курјаковић, проф. разредне наставе Ана Комненовић и Ана Илић, донела је једногласну одлуку, у одабиру најуспелијих радова.

Првих пет места

1. Урош Адамовић 3.разред, Тулари

2. Тања Јовановић 6.разред, Бањани

3. Иван Милановић 3.разред, Кожуар

4. Милица Јовановић 2.разред, Калиновац

5. Јован Морачанин  1. разред, Суво Село

За најбољи рад из Тулара књигу "Десет Божијих заповести у сто прича" добила је Анастасија Лазаревић 1. разред. а за колективни учинак ученици 4. разреда исте школе.

За најбољи рад из Калиновца Николина Брековић 2 раз.

Најкреативнији разред из Кожуара је 3. разред, из Вуконе 4.разред, а из Сувог Села предшколци.

За изузетно залагање награду је добила  ученица Кристина Кесеровић која се  максимално ангажовала и поред своје болести.

                                                                                                                        проф. разредне наставе Милош Чолић

Објаву припремио

Мирослав Ранисављевић, уредник тамнавског намесништва

                                                                            

Галерија слика