ЦВЕТНИ ЧЕТВРТАК У БАЊАНИМА УВЕК РАДОСНО ЦВЕТА

У  ОШ “Рајко Михаиловић” у Бањанима 6.4.2017, у Цветни четвртак, организована је тринаеста по реду креативна радионица "У сусрет Васкрсу" .

 
У креативној радионицу учествују ученици из матичне школе Бањани, из издвојених одељења: Калиновца, Брезовице и Вуконе, као и предшколски узраст ученика са својим васпитачима, организовани на позив ђакона Марка Рафаиловића. Гости су, као и претходних година, били ученици из ОШ ``Јован Цвијић`` из Сувог Села и Месараца. На почетку радионице све присутне поздравила је директорка школе Весна Васић: „Бањани су село у северозападној Тамнави које има дивну и вредну децу као што сте ви. Ја знам да ћете и овај пут показати своју машту и умеће тако што ћете украшавати васкршња јаја и тако се спремати за дочек великог празника Васкрса. Поздрављам проту Митра и часне оце и желим им добродошлицу, а вама, децо, као и мојим колегама желим срећан рад.
Дечијем сабрању присуствовали су Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Митар Миловановић, протојереј Душан Бабић и јереј Дејан Рикановић. Сабрање је почело молитвом-тропаром Светом Николају, који су хорски отпевали свих 234 ученика. Након тога дечија љубав и машта отиснули су се у рад. При шарању јаја ученици су користили разне материјале: колаж папир, пиринач, разне зачине, вуну, водене и воштане боје, а највише восак, који се растапа на огњу од свеће и пером наноси на јаје, што представља традиционалну технику.
Након радног дела директорка школе Весна Васић поделила је вредне награде у виду књига ``Васкршње приче`` и ``Бисернице``  ауторке „Светосавског звонца“ Радмиле Мишев. За прво место књигу је добио ученик 5. разреда Велибор Јуришић из Бањана, за друго место Бојана Антонић 4. разред из Вуконе, за треће место Крситина Илић 7. разред из Бањана. Најмаштовитије јаје било је Михајла Маричића и Марка Белопавловића. За изузетну сарадњу директорка је даривала ученике из школе ``Јован Цвијић``Деберц, издвојеног одељења Суво Село, као и ученике предшколце одељења из Бањана.
На крају сабрања присутнима се обратио Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Митар Миловановић рекавши: „Драга децо, сабрање које се догађа у овој школи је јединствено сабрање не само у нашој епархији него и у читавој српској Цркви. Сигурно да деца са својим учитељима у неким школама припремају и украшавају јаја на часовима народне традиције или веронауке, али оволики број сабране деце по разним темама са поља веронауке из разних места види се само у Бањанима, и то је више него за похвалу. То је нама свима познато, чак и људима у далекој Москви, а читао сам и по разним сајтовима вест о вашим креативним радионицама и вашем вероучитељу са којим постижете успехе. Ђакон Марко је добитник ретке, не званичне, али засигурно вечне и неизбрисиве награде коју сте му ви, децо, дали,  прогласивши га за најомиљенијег учитеља. Кога  препознају и потврде те ваше честите и безазлене главе, сва власт овог света не може променити, јер мерило којим ви мерите било шта и било кога је љубав. Бог је љубав, из љубави је створио свет, као и ова дивна јаја која ви украшавате. Јаје није случајно  симбол Васкрса. Као што пиле разбије окове љуске и изађе да живи, тако је Господ Христос разбио окове смрти и дао нама могућност за живот вечни. Честитам вам предстојећи празник живота, честитам директорки на примању нове дужности! Преносим вам благослов нашег владике Милутина, који је био неколико пута овде и видео, драга децо, да сте вредни и јако пожртвовани. Живи и здрави били на много година!
Дечији радови, сликања и украшавања јаја на папиру биће изложени у најновијем, десетом по реду паноу необичног изгледа у облику српске капе шејкаче, који су направили ученици са својим вероучитељем.
Сви ученици, као дар милосрђа и љубави према ближњем, донели су по једну кесицу слаткиша и хране од којих су направили пакетиће који ће бити даривани деци ометеној у развоју у специјалној школи у Убу.


Директорка Весна Васић

Објаву припремио МирославРанисављевић

Галерија слика