БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ЦРКВИ У ВУКОНИ

Нека би дао Бог да  радост због рођења Богомладенца  пробуди у свима нама оно најбоље, да се посвађани измире и да завлада мир међу људима. Мир Божији Христос се роди-Ваистину се Христос роди.

Свечано и радосно, како и доликује нарадоснијем хришћанском празнику,  прослављено је рођење Богомладенца у храму Успења пресвете Богородице у Вукони. Као и обично, прослава је почела вечерњим богослужењем на  Бадње вече које је служио старешина храма о. Предраг Велимировић. Након тога је уследио нарадоснији тренутак  за многобројну  децу која су се те вечери окупила у храму. Иако су дарови били добро сакривени у слами на црквеном поду  веште дечије руке лако су их проналазиле. Кад се стишала дечија граја, обављена је литија око храма, а потом и чин освећења и паљења Бадњака. Молитва у цркви је загрејала  наша срца, а пламен бадњака, чај и кувано вино додатно су  загрејали  све нас  оне који смо  се те  вечери окупили у  порти у правом зимском амбијенту.

Наставак прославе  уследио је у раним јутарњим сатима на Божић. Свету литургију је служио о. Предраг Велимировић уз саслужење ипођакона Жарка Морачанина, помоћника војног свештеника на Војној академији у Београду. Потом је уследило причешће верног народа који је испостио цео Божићни пост.  Свето причешће је увек велика радост али је на овај дан некако  посебно јер осећамо у срцима топлину исте оне светлости која је у Витлејемској пећини  обасјала и загрејала Богомладенца. Свима који су се причестили нека је на здравље и спасење   и нека би дао Бог да  радост због рођења Богомладенца  пробуди у свима нама оно најбоље, да се посвађани измире и да завлада мир међу људима.

Потом је уследило освећење и ломљење божићне чеснице. Најсрећнији је  био Јовица Лукић који је у пронашао сребрњак у  комаду чеснице. Жеља нам је да ово постане традиција и да чесница сваке године буде све већа као и дарови у њој.

Ових празничних  дана  обележавамо и скроман јубилеј- година дана од како је светлост дана угледала фејсбук страница цркве у Вукони. Користимо прилику да се захвалимо свима који су нас пратили и подржали уз жељу да и даље размењујемо корисне информације и да тако узрастамо у вери. На многаја љета.

Уредник тамнавског намесништва

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика