БОЖИЋНА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

,,Ако је ко у Христу, нова је твар;

старо прође, гле, све ново постаде“

( II Кор. 5, 17)

 

На празник Рођења Христовог - Божић, у недељу 25. децембра 2017 ⁄ 07. јануара  2018. служена је Света Литургија са почетком у 5 часова у Храму Светог Димитрија у Лајковцу. Светом Литургијом је началствовао протојереј - ставрофор  о. Томислав Цветиновић а саслуживао је о. Милан Васиљевић, док је протојереј - ставрофор и старешина цркве о. Томислав Матић исповедао вернике који су се припремали за Свету Тајну Причести.

 

У раним јутарњим сатима по незнатно прохладном времену, верни народ је пристизао у цркву у великом броју како би  прославили Рођење Богомладенца Христа.  У току Свете Литургије о. Томислав Цветиновић прочитао је Божићну посланицу Патријарха Српског Господина Иринеја својој духовној деци из које издвајамо:

,,...Данас, када Пресвета Дјева Марија рађа Превечнога Бога, молимо се за све људе, а нарочито за младе, намучене страшним пороцима наркоманије, алкохолизма, разврата, лењости, гнева, среброљубља, зависти, гордости, неумерености, безосећајности и свим другим пороцима који, обећавајући привидну радост, заправо унижавају боголико достојанство човека и чине га робом“.

,,...Господ Исус Христос говори: ,,...Познаћете истину и истина ће вас ослободити...Свако ко чини грех роб је греху“. Ми смо слободни у правом смислу речи онда кад идемо путем врлинског живота, који извире из стваралачке заједнице љубави са Богом. Насупрот томе, злоупотреба дарова Божијих и потенцијала које имамо, као и избор погрешног стила живота, раслабљује и разара нашу слободу, ниподаштава нашу личност, производи осећај празнине и бесмисла и, напослетку, води у духовно ропство. Слобода је, драга наша децо духовна, слобода за Христа, за другога, за живот и здравље. Слобода за вечност. Такву слободу нам може дати једино Бог јер је управо Он Слобода, смелост и снага. Једино слободом која подразумева ослушкивање воље Божје и самоограничење пред ближњима и пред створеном природом могу се савладати страшни и у нашем народу незапамћени сукоби између супружника, родитеља и деце, рођака и кумова, о којима, нажалост, пречесто слушамо и читамо.

...Славећи данас празник, помолимо се да срца наша постану Витлејемска Пећина у којој се рађа Христос Син Божији, како бисмо и ми, обасјани светлошћу витлејемске звезде, просвећени мудрошћу мудраца са Истока, надахнути Духом Светим, Који је осенио Мајку над мајкама и умирио немире праведнога Јосифа, смело клицали на све четири стране света, објављујући долазак Онога Који нас спасава:

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

У току Свете Литургије у великом броју верни народ се причестио, а потом је у празничном расположењу отишао својим домовима, да са својим ближњима уз трпезу љубави, умножи радост Рођења Богомладенца и Спаситеља душа наших Господа Исуса Христа.

 

Текст

Златко Перић

 

 

Галерија слика