БОЖИЋ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

ХРИСТОВО РОЖДЕСТВО ПОЗИВА НА ПОВРАТАК ИСКОНСКИМ МОРАЛНИМ ВРЕДНОСТИМА. Протојереј ставрофор Томислав Цветиновић служио је јутрос поводом Божића – празника рођења Исуса Христа, Божићну литургију у Храму Св. Димитрија у Лајковцу. Саслуживао му је умировљени прота Србољуб Моловић. Литургији поводом најрадоснијег празника, присуствовао је многобројни верни народ, који се овом приликом у великом броју причестио.

 

Након службе, протојереј ставрофор Томислав Цветиновић, прочитао је Божићну посланицу патријарха Иринеја у којој се наводи да је слављење Божића ,,слављење Бога љубави и истинске човечије љубави“. На Божић се нам се јављају, откривају и дарују три основне светиње љуског и свеукупног постојања: светиња оца и очинства, светиња мајке и материнства, светиња детета и детињства. Управо зато Црква, припремајући се за Христово Рождество, слави пред Божић: Детинце, Материце и Оце...Христово Рождество позива на повратак исконским моралним вредностима, на уздржање, на целомудреност живота младих, на светињу брака, подвиг, пост и молитву. Молимо се новорођеном Христу да у години која долази буде мање немира а више мира, мање мржње а више љубави, мање неслоге а више слоге – пише у посланици патријарха Иринеја.

Након службе, протојереј ставрофор Томислав Цветиновић, честитао је верницима Божић уз поздрав: ,,Мир Божји – Христос се роди“.

После литургије верни народ је отишао својим домовима да у топлини породичне радости и среће поздраве своје ближње радосним поздравом ,,Мир Божји – Христос се роди“ а они да одговоре ,,Ваистину Христос се роди“.

Текст, вероучитељ

Златко Перић

Галерија слика