БАДЊЕ ВЕЧЕ У НОВАЦИМА

БАДЊАК ПО СВОЈИМ СВОЈСТВИМА РАЗВИЈА ВЕЛИКУ ТОПЛОТУ И СВЕТЛОСТ, ТЕ НАДАХЊУЈЕ ПЛАМЕНОМ ЉУБАВИ И СВЕТЛОШЋУ ИСТИНЕ. Неколико  стотина житеља и верника из села Новачке парохије окупило се 6 јануара испред Храма Рођења Пресвете Богородице да прослави Бадње вече.

                 

       Већ годинама се увећава број људи који се о црквеним празницима окупља око овог Храма и његовог старешине  свештеника Срђана Филиповића. Иако је ове године велики мраз стегао Србију, протонамесник Срђан Филиповић је очистио прилазне путеве и црквено двориште од снега и припремио све да верници могу да дођу и пешице и колима.

         Било је и пуно младих верника који су у шест увече дошли да учествују у богослужењу. Пола сата касније почело је паљење бадњака за који је Његова светост патријарх српски Господин Иринеј, у својој божићној посланици, рекао да „по својим својствима развија велику топлоту и светлост, те да надахњује пламеном љубави и светлошћу истине“.

     После паљења бадњака уследио је ватромет и дружење уз послужење – кувано вино, ракију и чај, док је отац Срђан бројним малишанима делио бомбоне.

 

Текст и фотографије Слободан Иветић

Припремио, Златко Перић

Галерија слика